какво се случва при менопауза
Време за четене: ... минути

В текущата статия ще дадем отговори на жените, които си задават въпроса какво се случва при менопауза в техния организъм.

Какво се случва при менопауза?

Репродуктивна и еднокринна системи

При дамите в менопауза се наблюдава намаляване на сексуалното желание и вагинална сухота, която може да причини болка по време на полов акт.

От друга страна в ендокринната система взимат участие хормоните, отговорни за репродуктивните способности (естрогени и прогестерон). Често изпитваните менопаузални симптоми, като горещи вълни и нощно изпотяване, са в резултат именно на понижените нива на посочените хормони. Този дисбаланс се отразява и върху теглото. През менопаузата дамите по-трудно изгарят мазнини и свалят килограми.

Banner shop

Нервна система

През менопаузата жените усещат множество промени в настроението. Честата смяна на настроението, раздразнителността и повишената нервност могат да бъдат изключително фрустриращи. Дисбалансът на хормоните може да стане причина и за изпадане в депресивни състояния. От огромно значение за доброто психическо благосъстояние е да потърсите професионална помощ, ако лесно и често изпадате в депресивни състояния.

Изпитваните менопаузални симптоми смущават и съня. Това може да доведе до намалена продуктивност на следващия ден, нервност, умора и трудна концентрация.

Имунна и отделителна системи

Имунната система по време на менопауза намалява своята активност. Това означава, че женският организъм се превръща в по-лесна мишена на болестотворните микроорганизми.

Отделителната система също „страда” през периода на климакс. Спадът на естрогените може да провокира състояние, наречено инконтиненция. При него се наблюдава неволно изпускане на урина при физическа дейност, дори и лека такава, като смях или кихане.

Сърдечно-съдова и опорно-двигателна системи

Естрогените оказват кардиопротективен ефект. Намаляването на нивото им в женския организъм през периода на менопауза повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Ниските им нива могат да доведат и до увеличаване на холестерола. Мастната субстанция се отлага по стените на кръвоносните съдове, като може да причини запушването им и поява на различни здравословни проблеми.

Менопаузалните промени засягат и опорно-двигателната система. Намаляването на костната плътност през този период увеличава опасността от травми и развитие на остеопения и остеопороза. Климактериумът е белязан и от повишена загуба на мускулна маса, поява на болка и скованост в мускулите и ставите.

След като научихте какво се случва при менопауза, узнайте и стратегията за облекчаване на смущенията

Симптомите на менопауза не бива да стават повод за нарушаване на качеството на живот на жените. В тази връзка, за да помогнат на дамите да поддържат доброто си здраве и самочувствие през този специфичен период, са създадени продуктите Феминорм. Всеки от тях съдържа мощни фитоестрогени – растителни аналози на женските хормони естрогени. Приемът им овладява менопаузалните нарушения в периода преди, по време и след преминаване на климакса. Изберете вашия продукт измежду четирите специално разработени природни средства за женско здраве:

borola
Сподели: