кога настъпва менопаузата
Време за четене: ... минути

С настъпването на определена възраст, дамите започват да си задават въпроса „Кога настъпва менопаузата?“. Забравете за тревогите – ние имаме отговорите! В тази публикация ще научите важна информация за климактериума, неговите прояви и начините за справяне със смущенията.

Кога настъпва менопаузата и кои са трите периода на климакса?

Менопаузата се характеризира с понижаване функцията на яйчниците и производството на женските полови хормони – естрогени. Менопаузата започва между 45 – 55-годишна възраст. За да се определи настъпването на същинска менопауза, трябва да се наблюдава липса на менструация в продължение на 12 месеца. Установено е, че менопаузата продължава около 7 години, но според ново проучване може да се удължи и до 14 години.

Менопаузата не се появява изведнъж, развива се в няколко основни периода

  • Пременопауза – времетраенето ѝ от е 2 до 6 г. Започва след 45-годишна възраст и се характеризира с проява на първите признаци – горещи вълни, депресия, тревожност, ниско либидо.
  • Менопауза – този период започва около 51 годишна възраст. По време на менопаузата, вследствие на намаленото производство на естрогени в организма, се увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, уринарна инконтиненция.
  • Постменопауза или следменопауза – тя е характерна за периода 52 – 60 годишна възраст. През постменопаузата, измененията, вследствие на понижените естрогенни нива продължават, като организмът постепенно се адаптира към новото състояние.

Най-често срещаните проблеми в пременопаузата са ускорен пулс, повишено кръвно налягане, изпадане в депресивни състояния, честа смяна на настроенията. С настъпване на същинската менопауза тези усещания се засилват. Наблюдава се изтъняване, изсушаване и намаляване на еластичността на влагалищната лигавица, понижено либидо, затруднена концентрация и проблеми с паметта. Кожата също “страда” вследствие на пониженото производство на естрогени. Характерно за този период е също повишаване на телесното тегло и натрупване на мазнини около талията.

Banner shop

Климактериумът може да настъпи значително по-рано за някои дами, които са изложени на определени рискови фактори.

Кои са основните рискови фактори, които определят кога настъпва менопаузата?

  • Злоупотреба с тютюневи изделия – многократни чуждестранни изследвания доказват връзката между ранната поява на менопаузата и тютюнопушенето. Установено е, че ежедневното прекомерно тютюнопушене в продължение на 5 г., увеличава с 30% опасността от по-ранно настъпване на менопаузата.
  • Диетите – неправилната диета може да провокира ранно настъпване на менопаузата. Ето защо е необходимо хранителното меню в пременопаузална възраст да не лишава жената от необходимите ѝ витамини и минерали.
  • Стресът – основен фактор за ранно навлизане в климактериума, както и за множество здравословни проблеми.

Независимо от това кога настъпва менопаузата, съществува метод за по-лесното преодоляване на смущенията. Специалистите препоръчват прием на природни продукти с високо съдържание на фитоестрогени за ефективно намаляване на неприятните симптоми на климакс.

Овладейте менопаузата през всичките ѝ периоди с прием на фитоестрогени

Дамите в менопауза могат да запазят женствеността и позитивното си излъчване, като не се примиряват с “капризите” на този период. Научно доказано е, че фитоестрогените по безопасен начин овладяват менопаузалните смущения. Фамилия Феминорм включва четири продукта, произведени на базата на мощни фитоестрогени. Те помагат на всяка жена безпроблемно да премине през всички периоди на климактериума.

Феминорм/Feminorm® съдържа най-мощните фитоестрогени, структурно и функционално силно наподобяващи женските полови хормони. Те свързват селективно естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, но не потискат производството на собствени естрогени. Феминорм възстановява хормоналния баланс и нормализира менопаузалните смущения.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo представлява комбинация от два мощни фитоестрогена. Двете съставки оказват мощен синергичен ефект върху хормоналния баланс при жени в климакс. Феминорм Дуо се приема за овладяване на по-тежки менопаузални оплаквания и усложнения, след оперативно отстраняване на яйчниците и след прекъсване на хормонална терапия.

Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night е комбинация от двата най-мощни фитоестрогена с добавен психичен хармонизатор мелатонин. Мелатонинът поддържа цикъла сън/бодърстване, регулира биологичния часовник, подобрява настроението и премахва тревожността. Приемът на Феминорм Лека Нощ овладява менопаузалните смущения, особено безсънието и тревожността.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo съдържа два мощни фитоестрогена и Витамин D. Съставките на Феминорм Остео повлияват благоприятно менопаузата и костната тъкан. Фитоестрогените във Феминорм Остео структурно и функционално силно наподобяват женския полов хормон естрадиол. Те възстановяват хормоналния баланс в женския организъм през менопаузалния период. Фитоестрогените повлияват благоприятно костната тъкан и усвояването на калция.

borola
Сподели: