проблеми със съня при менопауза
Време за четене: ... минути

Близо 47% от жените по света изпитват проблеми със съня при менопауза. „Причина за това е резкият спад в производството на естроген. Естрогенният дефицит оказва негативно влияние върху частта от мозъка, която отговоря за съня“, разкрива д-р Пласидо Лянеса от Испанската асоциация по менопауза. Той ще разкрие какви рискови крият нарушенията на съня за женското здраве и как да се минимизират по естествен начин.

Последици от мъчителните проблеми със съня при менопауза

„През климактериума оплакванията от нарушения в съня бележат своеобразен пик. Като се прибавят към невровегетативните симптоми като неприятните горещи вълни, те сериозно влошават качеството на живот на дамите“, категоричен е д-р Лянеса. Дългогодишната му лекарска практика сочи, че пациентките, които страдат от безсъние през менопаузата, развиват хронична умора, често променят настроението си и са по-предразположени към депресия. „Не бива да забравяме, че връзката между безсънието и депресивните разстройства, е двупосочна. Трайно пониженото и потиснато настроение, характерно за депресията, е пречка за добрия сън. Липсата на качествена и пълноценна почивка, от своя страна, пък значително увеличава риска от поява на депресивно състояние“, припомня д-р Лянеса. Той обръща внимание на факта, че при липса на лечение, безсънието продължава да влошава състоянието на дамите и през постменопаузата. Илюстрира казаното, като посочва, че нарушенията в съня обострят симптомите на артрит, артроза, белодробни заболявания и стомашни язви.

Природно средство за преодоляване на проблемите със съня при менопауза

„Огромните здравни рискове, на които безсънието излага жените в менопауза, налага предприемането на своевременни и адекватни мерки за лечение“, предупреждава д-р Лянеса. Той е категоричен, че широко използваните медикаменти за борба с нарушения на съня не бива да са средство на пръв избор на лечение. Причината е, че имат редица нежелани последствия и крият опасност от пристрастяване. Вместо тях специалистът приканва да се заложи на естествени продукти с добре проучени съставки и доказан ефект.

На пазара у нас разполагаме с такова средство в лицето на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Той е разработен на базата на висококачествени фитоестрогени и естествения психичен хармонизатор мелатонин. Растителните аналози на женските полови хормони се свързват със специфични естрогенни рецептори. Стимулирайки тяхната активност, те възстановяват хормоналния баланс при жени в менопауза. В резултат менопаузалните смущения като безсъние и тревожност лесно отшумяват. Мелатонинът мощно допълва действието на фитоестрогените. Той регулира биологичния часовник, подобрява настроението и премахва напрежението.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва редовен и продължителен прием на Феминорм Лека Нощ. Продуктът се дозира по 1-2 растителни капсули вечер преди лягане. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: