дисменорея
Време за четене: ... минути

Дисменорея е медицинският термин за болезнена менструация и е едно от най-честите менструални смущения, които засягат по-голямата част от жените в репродуктивна възраст. Болката обикновено се появява в първите няколко дни от месечния цикъл.
За нормално и приемливо се смята когато наличието на дисменорея не възпрепятства нормалния начин на живот на жената. Но когато болката е толкова силна, че затруднява нормалните ежедневни дейности, се препоръчва консултация със специалист.

Дисменорея – причини за болезнена менструация

Болката се появява в резултат от контракции в матката. Тези контракции се случват през целия цикъл на жената с определена интензивност, но са най-силни в началото на менструацията. За най-вероятна причина за тези съкращения на гладката мускулатура се смята свръхсекрецията на простагландини – биологично активни вещества, които влияят на един от основните органи в половата система на жената. При млади жени или жени, които навлизат в менопауза, е най-вероятно болката да се дължи хормонален дисбаланс – най-вече недостиг на естроген.

Съвети за облекчаване на болките при дисменорея

Горещ компрес

За незабавно облекчаване на болката се препоръчва прилагане на горещ компрес в областта на корема или кръста. Може да се вземе и гореща вана. В проучване от 2012 г. се установява, че горещият компрес с температура 40° е толкова ефективен, колкото и нестероидните противовъзпалителни средства.

Banner shop

Избягване на определени храни и напитки

По време на менструация е силно препоръчително жените да избягват определени храни и напитки, които предизвикват подуване и задържане на вода. Такива са: мазни и пържени храни, алкохол, кафе и кофеинови напитки, газирани напитки и солени храни.

Дългосрочно решение за облекчаване на менструалната болка при дисменорея

Когато болката по време на менструация се дължи на недостатъчното производство на естрогени, съществуват природни средства за възстановяване на хормоналния баланс, които не предизвикват нежелани реакции и странични ефекти, както голяма част от медикаментите, към които жените прибягват при пристъп на менструална болка.

Феминорм/Feminorm® е природно средство, което допринася за трайно нормализиране нивата на половите хормони. Въпреки че се приема основно от жени, които навлизат в периода на менопауза, продуктът се препоръчва и за млади жени, които страдат от дисменорея и други менструални смущения. Фитоестрогените във Феминорм стимулират активността на естрогенните рецептори, без да оказват негативно въздействие върху естествения синтез на естрогени в организма. Така се възстановява хормоналния баланс и се намалява силата на болката.

borola
Сподели: