ранна менопауза деменция
Време за четене: ... минути

Според ново изследване жените, които навлизат в ранна менопауза са по-склонни да развият деменция с напредване на възрастта. В следващите редове споделяме повече за връзката между преждевременното настъпване на климактериум и неврологичното заболяване.

Кога говорим за ранна менопауза?

Счита се, че средната възраст за навлизане в климактериум е 51 години. За същинска менопауза говорим, когато жената няма менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца. Настъпването на този период от живота на дамите е строго индивидуален. Когато яйчниковата функция се преустанови преди 45-годишна възраст, се смята, че жената е навлязла в преждевременна менопауза. Този процес засяга около 2% от представителките на нежния пол.

Факторите, от които зависи кога ще настъпи менопауза при жената, са много, но най-съществената предпоставка е наследствената предразположеност. От значение са още етноса, тютюнопушенето и наличието на някои медицински състояния като проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и др.

Повече за проучването, което свързва риска от деменция с настъпването на ранна менопауза

За целите на проучването изследователите анализират данни от UK Biobank за 153 291 жени на средна възраст 60 години. Екипът търси връзка между ранното настъпване на менопауза и развитието на всички видове деменция, включително Алцхаймер и съдова деменция. Учените взимат под внимание фактори като възраст, раса, употреба на алкохол и цигари, индекс на телесна маса (ИТМ), сърдечно-съдови заболявания и диабет. Резултатите от анализа показват, че:

  • Жените, при които менопаузата е настъпила преди 40-годишна възраст, са с 35% по-предразположени към развитие на деменция в бъдеще
  • Жените, при които менопаузата е настъпила преди 45-годишна възраст, са 1,3 пъти по-застрашени от развитие на деменция преди да навършат 65 години
  • При жените, които навлизат в менопауза на 52-годишна възраст или по-късно, рискът от развитие на деменция е същият като при дамите, навлизащи в климактериум на 50-51 години

Тези резултати са сходни с данните от по-ранно проучване, публикувано през март 2019 г. в сп. „Neurology“. Изследването установява, че жените, при които репродуктивният период е по-кратък (цикълът им е започнал по-късно или менопаузата е настъпила преждевременно), са с 20% по-висок риск от развитие на деменция.

Учените предполагат, че тази предразположеност е обвързана със спада в нивата на естроген. „Знаем, че дългосрочният дефицит на естроген, насърчава оксидативния стрес, който е предпоставка за стареене на мозъка и когнитивно увреждане“, споделят членове на изследователския екип. Ранното навлизане в менопауза и дефицитите на този женски полов хормон крият редица рискове за здравето, като поява на сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, сексуална дисфункция и дори преждевременна смърт.

Природен продукт, който намалява рисковете за здравето от преждевременното настъпване на менопауза

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – най-добрият източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Благодарение на рационалната комбинация от стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg продуктът:

  • компенсира дефицита на естроген
  • регулира хормоналния дисбаланс, който настъпва при ранна манепоауза

Продуктът е с изключително бързо действие. Ефектът се усеща още на 1-2 седмица от началото на приема. Няма данни за нежелани ефекти и противопоказания. Предвиден е за дълговременна употреба. Курсът на лечение е икономически изгоден. Дозира се по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене. Търсете в аптеките в цялата страна или поръчайте само с един клик на мишката от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: