ранна менопауза последствия
Време за четене: ... минути

Навлизането в климакс преди 40-годишна възраст (по-познато като ранна менопауза) може да доведе до редица последствия във физически план. Ето кои са най-често срещаните и как да се намали здравният риск.

Висок сърдечно-съдов риск

Ранната менопауза се свързва с 50% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт. Това сочи проучване, публикувано в сп. JAMA Cardiology. Учените поясняват, че не е открита пряка връзка между преждевременната менопауза и опасността от инсулт.

„На жените с ранна менопауза следва да се гледа като на група, на която могат да се прилагат проактивни стратегии за предпазване на сърдечно-съдовата система“. Това са думи на автора на изследването Таулант Мука от медицински център към университет „Еразъм“ в гр. Ротердам, Нидерландия.

Banner shop

„Продължаваме да търсим отговор на въпроса дали яйчниковата дейност влияе върху сърдечно-съдовото здраве, или сърдечно-съдовите заболявания въздействат на яйчниците“. Това казва д-р Тереза Удръф. Тя провежда изследвания в областта на репродукцията и онкологията с фокус върху спецификата на яйчниците, ендокринологията и женското здраве.

Преждевременно стареене – едно от основните последствия от ранна менопауза

На ДНК ниво естрогенният дефицит през ранната менопауза се асоциира със скъсяване на теломерите.

Теломерите са къси участъци от ДНК, които са повторени хиляди пъти. Като удължават хромозомите, те им осигуряват функционална защита срещу въздействието на времето и околната среда. Достигнат ли критичен минимален размер, причиняват стареене на хромозомите и компрометират жизнеспособността на клетките. Казано с други думи, скъсяването на теломерите е тясно свързано с процеса на стареене.

Остеопороза

Естрогенът, основния полов хормон при жените, има важна роля за усвояването на калция от костите. Спадът в нивата му през ранната менопауза може да доведе до загуба на костна маса, нарушаване на микроструктурата на костната тъкан и поява на остеопороза.

Когнитивен спад

Преждевременната менопауза крие опасност от спад на когнитивните умения и развитие на болестта на Алцхаймер при много жени.

Прием на естествени фитоестрогени за намаляване на осовните последствия при ранна менопауза

За безопасно компенсиране на естрогенния дефицит през ранната менопауза и избягване на здравните рискове, които тя води със себе си, специалистите у нас препоръчват прием на фитоестрогени. Това са растителни аналози на естрогена, които по безопасен начин възстановяват хормоналния баланс и пазят женското здраве.

Най-пълният източник на естествени фитоестрогени у нас е Феминорм/Feminorm®. Всяка негова капсула съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense). Освен че нормализира леките менопаузални смущения, продуктът:

  • предотвратява остеопорозата
  • подобрява еластичността на кръвоносните съдове
  • намалява нивото на холестерола
  • предпазва от сърдечно-съдови усложнения

За постигане на оптимален резултат е желателен по-продължителен прием. Продуктът се дозира по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: