менопауза преди 40
Време за четене: ... минути

Жените, навлизащи в менопауза преди 40 години, са изложени на по-голяма опасност от деменция. Това сочат резултатите от предварително изследване. То ще бъде представено на конференцията по Епидемиология, профилактика, начин на живот и кадриометаболитно здраве на Американската кардиологична асоциация през 2022 г.

„Откритието може да е полза за жените, при които менопаузата настъпва рано – преди четиридесетата година. Те биха могли да се придържат към препоръки за предотвратяване на деменция и да проследяват внимателно когнитивния си статус“. Коментарът е на д-р Уентинг Хао, която е кандидат-докторант в университета Шандун в гр. Дзинан, Източен Китай.

Менопауза преди 40 и рискът от деменция според проучването

Проучването изследва връзката между възрастта на настъпване на менопауза и развитието на деменция. Анализирани са данни на 153 291 жени. Те са били на средна възраст 60 години, когато между 2006-2010 са станали участници в Биобанката на Обединеното кралство. Това е най-голямото британско хранилище на проби с биоматериали.

Banner shop

Учените оценяват риска от деменция от всякакъв вид (съдова, алцхаймерова, смесена) в зависимост от докладваната възраст за навлизане в менопауза. За контролна група служат жени, при които менопаузата е настъпила на средна възраст 50-51 години.

Анализът на данните сочи, че:

  • жените, навлезли в менопаузата преди 40 години, са с 35% по-висок риск от деменция
  • жените, при които менопаузата е настъпила преди 45-годишна възраст, са 1,3 пъти по-склонни да бъдат

дисгностицирани с деменция преди 65 години

Въпросната деменция е известна като пресенилна или ранна.

Процентът на деменция при жени в менопауза на 50-51 и на/над 52 години, е сходен.

Резултатите се запазват дори след като изследователите отчитат фактори като…

  • раса
  • възраст при последното изследване
  • образователно ниво
  • тютюнопушене и прием на алкохол
  • индекс на телесна маса
  • сърдечно-съдови заболявания
  • диабет
  • доходи
  • физическа активност
  • свободно време

Учените твърдят, че възможна причина за връзката между ранната менопауза и риска от деменция е дефицитът на естроген в женския организъм. „Има данни, че дългосрочният естрогенен дефицит води до оксидативен стрес. Оксидативният стрес на свой ред ускорява стареенето на мозъка и е свързан с когнитивен спад“, информира д-р Хао. В заключение тя казва, че са необходими още изследвания, за да се разбере връзката между ранната менопауза и деменцията.

Здравните рискове, произтичащи от навлизането в менопауза преди 40, могат да бъдат минимизирани с помощта на…

Феминорм/Feminorm® – най-пълният източник на фитоестрогени на българския пазар. Активната съставка е стандартизиран екстракт от цветове на Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg, съответстващ на 20 mg изофлавони. Продуктът съдържа цели четири изофлавона (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). За разлика от него соята и другите фитоестрогени имат едва два от необходимите изофлавони. Продуктът успешно овладява леки менопаузални оплаквания.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – най-мощният фитоестроген, предлаган у нас. Формулата съчетава силата на екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Съставките се допълват и усилват действието си. Тази двойна комбинация е ефективна срещу по-изразени менопаузални смущения.

И двата продукта безопасно компенсират естрогенния дефицит през ранната менопауза. Имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Сподели: