отстраняване на двата яйчника
Време за четене: ... минути

Процедурата по отстраняване на двата яйчника (двустранна/билатерална оофоректомия) крие редица рискове за женското здраве, в т.ч. и деменция. Това става ясно от ново изследване на Северноамериканското общество по менопауза (NAMS). Разберете повече за проучването в следващите редове.

Отстраняване на двата яйчника увеличава опасността от деменция

Започваме с уточнението, че жените са непропорционално засегнати от деменция. На възраст над 65 години те имат с 55% по-висок риск от неврологичното заболяване от мъжете. Тази полова разлика при възрастните по отношение на деменцията НЕ се дължи напълно на факта, че:

  • средната продължителност на живот на жените е по-дълга от тази на мъжете

Спадът в нивото на естроген е идентифициран последователно като потенциален механизъм, стоящ в основата на по-високите нива на деменция при жените. Оттук се предполага, че хирургичната менопауза, при която нивото на половите хормони внезапно се понижава, е:

Banner shop
  • полово-специфичен рисков фактор за деменция при жените

Няколко предишни проучвания изследват връзката между двустранното отстраняване на яйчниците и деменцията. Резултатите обаче не са последователни сред всички изследвани популации.

В новото проучване, проведено сред близо 25 000 жени, не просто се изследва проспективната връзка между билатерална оофоректомия и честотата на инцидентна деменция.

Определя се и дали рискът от неврологичното заболяване е повлиян от…

  • възрастта при операцията
  • отстраняване на матката (хистеректомия)
  • терапията с хормони

Въз основа на резултатите, публикувани в сп. Menopause, учените стигат до заключението, че:

  • билатерална оофоректомия е свързана с повишен риск от деменция

Изследователите обаче не успяват да установят дали връзката е обусловена от хистеректомия, или провеждане на хормонална терапия.

„Резултатите са в съответствие с предишни изследвания върху отстраняване на яйчниците и деменция. Статистическата сила на изследването обаче е ограничена“, не пропуска да отбележи д-р Стефани Фобион, медицински директор на NAMS.

Когато отстраняване на двата яйчника е единствената възможност, жените у нас могат да намалят рисковете за здравето с помощта на…

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – най-мощният естествен фитоестроген на българския пазар. Благодарение на комбинацията от стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg продуктът:

  • компенсира естрогенния дефицит
  • улеснява справянето с хормоналния дисбаланс в резултат на премахването на яйчниците

Продуктът се отличава с бързо действие. Ефектът е налице още на 1-2 седмица от началото на приема. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Предвиден е за дълговременна употреба. Курсът на лечение е изгоден. Дозировката е по 1 капсула 2 пъти дневно, след хранене.

Търсете в аптечната мрежа в страната. Възползвайте се и от възможността да поръчате само с един клик на мишката от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Цената е изгодна, а действието – гарантирано!

borola
Сподели: