отстраняване на яйчници
Време за четене: ... минути

Хирургичното отстраняване на яйчници и фалопиеви тръби крие риск за здравето на жените под 50-годишна възраст. Това става ясно от ново изследване на канадски учени с фокус върху хистеректомия (премахване на матката) при жени без рак. Резултатите са публикувани на 8 декември 2021 г. в British Medical Journal (BMJ).

Повече за проучването, което установява, че хирургичното отстраняване на яйчници излага на опасност жените, ненавършили 50 години – в следващите редове

„Целта на изследването беше да идентифицираме здравните рискове, произтичащи от двустранна салпингоофоректомия при жени от различни възрасти. И още – да предоставим информация, която да помогне на пациентите и хирурзите да вземат най-правилното решение за лечение“. Това казва в изявление за медиите д-р Мария Кузимано. Тя е акушер-гинеколог от болница „Св. Михаил“ в Торонто и водещ автор на проучването.

Поясняваме, че двустранна салпингоофоректомия е процедура по отстраняване на двете фалопиеви тръби и двата яйчника. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) това е най-честата голяма интервенция, извършвана на небременни жени в световен мащаб. Обикновено пациентките се подлагат на нея, за да се предотврати развитието на рак на яйчниците в по-късна възраст.

Banner shop

Д-р Кузимано и екипът ѝ проследяват състоянието на над 200 500 жени. В периода 1996-2015 г. участничките са претърпели хистеректомия по причини, несвързани с рак. При някои от тях са отстранени яйчниците и фалопиевите тръби, при други – не.

Резултатите са анализирани подробно според възрастта на доброволките

От данните прави впечатление, че премахването на яйчниците и фалопиевите тръби увеличава риска от смърт при жени под 50 години. Подобна асоциация не се наблюдава при жени на и над 50-годишна възраст.

Учените нямат категоричен отговор на въпроса защо отстраняването на яйчниците и фалопиевите тръби е по-опасно за по-младите жени. Предполагат, че причината е преждевременното отпадане на яйчниковата функция и резкия спад в нивото на естроген.

Макар и да крие своите рискове, оперативното отстраняване на яйчници понякога е единственото решение

Специалистите по женско здраве у нас препоръчват Феминорм Дуо/Feminorm® Duo на всички жени под 50 години с хирургична менопауза. Благодарение на комбинацията от стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg продуктът:

  • улеснява справянето с хормоналния диабаланс в резултат на премахването на яйчниците

Мощните естествени фитоестрогени във всяка капсула структурно и функционално наподобяват основния женски полов хормон естроген. Поради това сходство те повишават нивото на естроген в тялото и нормализират менопаузалните оплаквания.

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост при продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките в страната или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: