критическа възраст симптоми
Време за четене: ... минути

Навлезли сте в „критическа възраст“ и усещате първите симптоми на менопауза? Не се тревожете – има начин да овладеете смущенията! Научете повече за тях и начините за справяне с оплакванията.

Горещи вълни, безсъние и депресивни състояния – най-често срещаните симптоми в критическа възраст

Те засягат над 75% от жените в менопауза и сериозно влошават качеството им на живот. Научните наблюдения от скорошно изследване сочат, че много жени изпитват тези прояви за периоди от 5-7 години, понякога и по-продължително. Точният период е строго индивидуален, но са отчитани и случаи на симптоматика в продължение на 14 години.

Колективно горещите вълни и нощните изпотявания се означават като вазомоторни симптоми. Освен, че карат менопаузалните жени да се чувстват некомфортно, те също така намаляват енергията, изтощават организма и нарушават съня.

Banner shop

Учените споделят данни, според които е отчетено, че афроамериканките преминават през най-дълги периоди на изпитване на вазомоторни симптоми – около 10 години. Азиатките страдат най-кратко – за не повече от 5 години.

Освен това е отчетено, че продължителното излагане на стресови фактори през годините, се асоциира с по-дълъг период на климаксни смущения.

Депресивни състояния – част от най-тревожните симптоми в критическа възраст

Те включват често избухване в сълзи, понижаване или увеличаване на телесното тегло, проблеми с концентрацията и загуба на физически сили. Някои жени дори определят депресията като “буря в мозъка”. Причината за нейната поява през менопаузата се крие в естественото понижаване на серотонина – „хормон на щастието“. Неговите нива зависят от тези на естрогените, които също намаляват през менопаузата, както и от аминокиселината триптофан, която е необходима за производство на серотонин в организма.

Повишено внимание при употребата на антидепресанти

Приемът на антидепресанти често води до поява на различни негативни реакции. Сред тях – гадене, сънливост, липса на жизнени сили, разстройство на съня, неясно зрение, виене на свят, понижаване на либидото. Добре е жената в критическа възраст да се въздържа от употребата им.

Като алтернатива на антидепресантите съществуват някои видове храни, които съдържат в себе си известни количества триптофан. Консумацията им е подходящ и безопасен начин за борба със състоянието на депресия, тормозещо жените в менопауза.

Кои са хранителните източници на триптофан, които е добре да се консумират през този период?

  • Повечето видове месо – пуешко, телешко, свинско, пилешко, агнешко
  • Прясно мляко, включително соево
  • Някои видове сирене – тофу, извара, синьо сирене, топено сирене
  • Ядки
  • Яйца

Според специалисти, безсънието е симптом, който засяга почти всяка жена в критическа възраст

То се наблюдава при различни нарушения на нервната система, но същевременно е и един от най-неприятните симптоми в критическа възраст. Често жените го оценяват като по-мъчително дори от горещите вълни.

Специалистите са на мнение, че менопаузата и смущенията в съня вървят ръка за ръка. Причината за това се крие в преустановеното производство на естрогени в женското тяло. Експертите са категорични, че проблемите със съня могат да създадат сериозен дискомфорт, тревожност и депресия. От друга страна, тревожността повишава в значителна степен честотата на топлите вълни. Дамите, при които се наблюдава тежка тревожност, страдат до 5 пъти повече от горещи вълни.

Приемът на фитоестрогени елиминира неприятните симптоми в критическа възраст

Доказано е, че хормоно-заместителната терапия през периода на менопауза крие рискове от поява на редица странични ефекти. Поради това се препоръчва употребата на фитоестрогени, които заради естествения си произход са напълно безвредни за здравето.

Когато критическата възраст е съпроводена с изразени симптоми на безсъние, тревожност и депресия, е удачен приемът на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Той съдържа уникална комбинация от два мощни фитоестрогена и мелатонин – естествен психичен хармонизатор. Мелатонинът е наречен „хормон на младостта“, тъй като подпомага съня и подобрява неговите качества. Мелатонинът регулира цикъла сън-бодрост и синхронизира биоритмите. Приемът му скъсява времето за заспиване и удължава общото време на сън. Феминорм Лека Нощ отстранява менопаузалните смущения и запазва доброто здраве и самочувствие на дамите в климактериум.

Феминорм Лека Нощ се дозира по 1 до 2 капсули, 30 до 60 минути преди лягане. Продуктът няма странични ефекти и е предназначен за продължителен прием.

borola
Сподели: