менопаузална умора
Време за четене: ... минути

Менопаузална умора или липса на енергия е сред честите оплаквания на дамите, които преминават през този етап от живота. Резултатите от превалентно проучване, проведено сред 300 жени показват, че умората е симптом при:

  • 19,7% от жените, които все още не са в пременопауза
  • 46,5% от жените в пременопауза
  • 85,3% от жените в постменопауза

Според по-голямо проучване, проведено сред 1113 жени, жители на Ливан, умората се появява като симптом в даден момент от менопаузата при 73% от участничките, което го прави най-преобладаващото оплакване. В следващите редове вижте какви са причините за това и как да надвиете изтощението.

Какви са причините за менопаузална умора?

Умората, като пряк резултат от менопауза, може да възникне поради хормоналните промени, които настъпват в женския организъм. По време на пременопаузата производството на женските полови хормони естроген и прогестерон от яйчниците започва да намалява. Тези промени в нивата им могат да се отразят също върху хормоните, секретирани от надбъбречната и щитовидната жлеза. При дисбаланс в стойностите им е характерно усещането за умора.

Друга възможна причина за липса на енергия е пониженото качество на съня при менопаузалните дами. Горещи вълни и нощно изпотяване също са често срещани симптоми по време на менопауза. Те могат да доведат до чести събуждания през нощта и безсъние.

Ако сте една от многото жени, които страдат от умора по време на менопауза, вижте съвети как да я преодолеете

  • Бъдете физически активни
  • Откажете се от консумацията на кафе и енергийни напитки
  • Осигурете си условия за качествен сън

В повечето случаи чувството на изтощение надделява над желанието за тренировка, но се оказва, че редовната активност помага за преборване на менопаузалната умора. Физическите упражнения стимулират отделянето на хормони, които ни карат да се чувстваме добре – ендорфини, допамин и серотонин. Тренировките помагат и на женските полови хормони – естрогени, да балансират нивата си. Препоръчва се да изберете активност с умерено натоварване, която ви доставя удоволствие. Подходящи са разходки, плуване, танци.

Стимулиращите напитки имат краткосрочен ефект като дават моментен прилив на енергия, но той отминава бързо и оставаме още по-изтощени. Консумацията на кофеинови, енергийни и алкохолни напитки може да попречи и на съня през нощта.

Редовният режим на сън е важен, за качествена нощна отмора и високи нива на енергия на следващия ден. За целта се постарайте да лягате и ставате по едно и също време, избягвайте следобедните дремки и използването на дигитални устройства преди сън. Препоръчва се спалното помещение да бъде добре затъмнено, а спалното бельо – от естествена материя.

Прием на фитоестрогени – важна стъпка към преборване на умората при менопауза

Фитоестрогените са пръв приятел на жените срещу умората в периода на менопауза. Тези растителни аналози на естрогена се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Всичко това се случва, без да потискат производството на собствени естрогени от организма. В резултат хормоналният баланс в женското тяло се възстановява, а умората и останалите менопаузални смущения се нормализират. Оптимално количество фитоестрогени можете да откриете в 4-те основни продукта от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Изберете подходящия за вас продукт в зависимост от водещите менопаузални оплаквания. Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Сподели: