безсъние менопауза
Време за четене: ... минути

Мъчителното безсъние е сред най-честите оплаквания на жените в менопауза. С настъпване на климактериума в женския организъм се случват хормонални, физически и емоционални промени. По време на пременопаузата яйчниците започват да произвеждат по-ниски количества от ключови хормони, включително естроген и прогестерон. Този спад провокира редица менопаузални симптоми, един от които е безсънието.

Основни причини за безсъние при менопауза

  • Хормонални промени – женските полови хормони могат да повлияят навиците ви за сън. Намаляващите нива на естрогени през климактериума са предпоставка за безсъние, трудно заспиване или неспокоен, кратък сън. Прогестеронът е женски полов хормон, който отговаря за нервно-психичния статус и стимулира усещането за спокойствие. Неговото понижаване по време на менопауза може да е причина за нервно напрежение и тревожност, които да рефлектират негативно върху качеството на съня.
  • Горещи вълни – горещите вълни и обилното изпотяване през нощта се проявяват често при менопаузалните жени. Колебанията в нивата на хормоните могат да предизвикат усещане за рязко понижаване и покачване на телесната температура. Това е следствие от прилив на адреналин, предизвикан от намаляващите хормони. През нощта тялото не винаги успява да се възстанови бързо след тези промени и е възможно да изпитате затруднения при заспиване.

Препоръки за подобряване на съня по време на менопауза

  • Осигурете си комфорт в спалното помещение – поддържайте по-хладна температура, изключете всички светлини, включително и тези от мобилните устройства, погрижете се в спалнята да е тихо. Спрете радиото или телевизора, тиктакащите часовници или шумните електрически уреди. Тези мерки ще ви осигурят необходимото спокойствие за по-лесно заспиване.
  • Вечеряйте по-рано – ако основното ви хранене е непосредствено преди лягане, то може да е причина за среднощно събуждане. Заспиването на пълен стомах е предпоставка за киселини, които могат да нарушат съня ви.
  • Практикувайте техники за релаксация – стресът е враг номер едно на добрия сън. Отделете време за отпускане преди заспиване. Леко разтягане или йога преди лягане могат да свалят нервното напрежение и да осигуря необходимото спокойствие за здрав сън.
  • Сбогувайте се с вредните навици – никотинът в тютюневите изделия е стимулант, който може да попречи на мозъка ви да се настрои за сън. Алкохолът преди заспиване също не се препоръчва на жените в менопауза. Той повишава секрецията на кортизол, често наричан хормон на стреса, и затруднява заспиването.

Специален природен продукт елиминира безсънието по време на менопауза

Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night овладява менопаузалните оплаквания, особено безсънието и тревожността. Продуктът съдържа комбинация от два мощни фитоестрогена и психичния хармонизатор мелатонин. Всяка капсула доставя на женския организъм стандартизирани екстракти от Червена детелина (250 mg), Сребърна свещичка (30 mg) и мелатонин (5 mg). Фитоестрогените са растителни аналози на женските полови хормони – естрогени. Приемът им по естествен начин компенсира естрогенния дефицит и овладява менопаузалните смущения. Мелатонинът поддържа цикъла сън-бодърстване, регулира биологичния часовник и подобрява настроението. Приемът на продукта се осъществява 30-60 минути преди сън, а дозировката е по 1-2 капсули. Продължителната употреба гарантира овладяване на проблемите със съня, повлиява благоприятно тревожността и депресията – две често срещани оплаквания в критическата възраст.

borola
Сподели: