засилено изпотяване при менопауза
Време за четене: ... минути

Засилено изпотяване или хиперхидроза е един от характерните симптоми при жените, които навлизат в менопауза. В този период от живота на дамите настъпват съществени промени в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон. За да разграничим хиперхидрозата от обичайното изпотяване, е важно да отбележим, че тя не отговаря на условията на средата или активността на тялото. При жените в менопауза или пременопауза обилното потене не е само реакция към летните горещини, но и съпътстващ ежедневието проблем.

Причината за засилено изпотяване при менопауза

Главен „виновник“ за засиленото отделяне на пот при менопаузалните жени е естрогенния дефицит. При навлизане в менопауза се наблюдава рязък спад в нивата на основния женски хормон. Една от функциите на естрогените е да поддържат постоянната телесна температура в женския организъм. Дефицитът им в периода на пременопаузата и същинската менопауза води до нарушения в температурния баланс при нежния пол. В резултат на това се появяват неприятните горещи вълни и съпътстващото засилено изпотяване при менопауза.

Препоръки срещу изпотяване за жени в менопауза

  • Правилна диета – препоръчително е да избягвате консумацията на пикантни храни. Лютото не се препоръчва, защото води до повишаване на вътрешната температура на тялото. При прекомерно изпотяване е противопоказна и употребата на кафе и алкохол, защото те превъзбуждат нервната система и могат да предизвикат епизоди на засилено отделяне на пот.
  • Избягване на стреса – когато сме подложени на стрес епизодите на прекомерно изпотяване зачестяват. Ограничаването на стресовите ситуации и качествената почивка са важни стъпки за преодоляване на нервното напрежение. За справяне със стреса се препоръчват редовни и умерени тренировки. Жените в менопауза трябва да избягват прекомерното натоварване, защото може да доведе до нежелано покачване на телесната температура.
  • Изберете правилното облекло – дрехите от естествени материи и светли цветове са най-подходящи за този период. Синтетичните материи затрудняват регулирането на телесната температура и не абсорбират потта. През лятото това ще причини още по-голям дискомфорт на дамите в менопауза.
  • Приемайте достатъчно течности – прясно изцедените студени плодови сокове и повишеният прием на вода ще помогнат за регулирането на телесната температура. Те са полезно и приятно средство за охлаждане и поддържане на оптималния воден баланс през лятото.

Природен продукт, който помага в борбата със засиленото изпотяване при менопауза

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo е комбинация от два мощни фитоестрогена. Активните съставки са извлечени от листата на Червена детелина (Trifolium pratense) и корен на Сребърна свещичка (Cimicifuga). Редовният и продължителен прием на продукта води до естествено възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения.

Banner shop

Продуктът може да се приема в комбинация с Феминорм Остео/Feminorm® Osteо, при който висококачествените фитоестрогени са допълнени от витамин D (холекалциферол). Той осигурява активна грижа за костите и ставите като повлиява благоприятно костната тъкан и функцията на мускулите.

borola
Сподели: