менопауза акне
Време за четене: ... минути

Появата на акне през периода на менопауза е едно от кожните несъвършенства, афектиращи множество менопаузални дами. На какво се дължи развитието му през критическата възраст?

Каква е причината за поява на акне в периода на менопауза?

Както в пубертета, така и през климактериума, появата на акне се дължи на дисбаланс на хормони. Навлизането в менопауза е белязано от спад в нивата на женските полови хормони естрогени. Нивата на мъжките, които също присъстват в женския организъм, обаче остават непроменени. Най-силният андрогенен хормон – тестостеронът, причинява кожни смущения при жените в менопауза. При повишаване нивата на тестостерон в женския организъм и спад в нивата на естрогени, кожата започва да произвежда повече себум. Мазната субстанция лесно запушва порите и възпалява кожата. Резултатът се изразява в поява на пъпки или акне по кожата на лицето, врата, гърдите и гърба. Друг предразполагащ фактор, който допринася за влошаване на проблема, е и по-бавната регенерация на зрялата кожа.

Какви грижи за кожата да полагаме, ако сме засегнати от акне в критическата възраст?

Нуждите на дермата се променят през климакса и менопаузалните дами трябва да ги обезпечат, за да се радват на здрава и красива кожа. При поява на акне, дерматолозите съветват да се приложат няколко задължителни стъпки в ежедневната грижа за кожата. Те се изразяват в:

Banner shop
  • всекидневно почистване с подходящ за типа кожа измивен продукт , следвано от хидратиране
  • нанасяне на слънцезащитен продукт, дори и през зимните месеци
  • избягване на агресивните козметични продукти и ежедневното ексфолиране
  • преустановяване на механичното премахване на пъпки и други несъвършенства по кожата
  • избягване на процедурите за придобиване на изкуствен тен
  • нежен подход към кожата, включващ деликатно нанасяне на козметичните продукти и леки освежаващи масажи

Коя е най-важната стъпка за подобряване на вида и състоянието на кожата в периода на менопауза?

Външният вид и здравето на дермата зависят от баланса на хормони в женския организъм. Ако той е нарушен – кожата страда от несъвършенства. За това е нужно менопаузалните дами да се погрижат цялостно за здравето си, като нормализират понижените нива на естрогени. Най-успешно и безопасно това се постига чрез прием на фитоестрогени. Те са растителни аналози на естрогените, които ги наподобяват структурно и функционално. Фитоестрогените се свързват с естрогенните рецептори и ги стимулират без да потискат собственото им производство. По този начин възстановяват баланса в женския организъм и спомагат за овладяване на менопаузалните оплаквания, сред които е и появата на акне.

Подходящ източник на фитоестрогени е природният продукт Феминорм/Feminorm®. Приемът му повлиява всички смущения през менопаузата и действа благоприятно за подобряване на вида и състоянието на кожата. Феминорм е подходящ за прием и в периода преди същинския климакс, когато стартират множество от оплакванията. Няма противопоказания и е предназначен за продължителна употреба.

borola
Сподели: