менопауза коронавирус
Време за четене: ... минути

Жените в менопауза са с по-висок риск от коронавирус (COVID-19) и летален изход, сравнено с общата средна стойност за представителите на техния пол. Това установява проучване на Международния университет във Флорида (FIU), Маями, САЩ. С висока опасност от заразяване с COVID-19 са още пресните родилки и пациентките със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Става ясно още от изследването.

В екипа на проучването, който установява, че жените в менопауза са в риск от коронавирус…

са включени Читра Готлуру и Алисън Роуч, студентки в четвърти курс по медицина. Те анализират данните от над 100 международни проучвания, резултатите, от които ще бъдат публикувани през месец март в сп. Obstetrics and Gynecology. Заключението им е, че „някои жени имат по-висока смъртност от коронавирус“. Впечатление им прави, че има сериозно увеличение на смъртните случаи с COVID-19 при дамите над 50 години. Това е възраст, която съвпада с намаляването на естрогена и навлизането в менопауза.

Има изследвания, които предполагат, че естрогените и двете X хромозоми, с което се характеризира женският фенотип, имат защитна роля срещу коронавируса

За това споменава Каролин Рунович, изследовател от Медицински колеж „Хърбърт Вертхайм“ към Международния университет във Флорида и водещ автор на проучването. „По всичко изглежда, че естрогените и евентуално прогестероните оказват защитна функция срещу ковид, която изчезва през менопаузата“, уточнява Рунович.

Banner shop

Предварителните резултати от изследването сочат също, че наскоро родилите жени също попадат в групата на най-застрашените от коронавирус. Учените отдават това на факта, че нивото на прогестерон в организма на пресните родилки спада бързо след раждането.

Относно пациентките със СПКЯ, изследователите смятат, че те са в риск от коронавирус, тъй като са склонни да развиват рискови фактори за заразяване. Примери за такива рискови фактори са сърдечни заболявания, хипертония и диабет. В допълнение жените с поликистоза имат повишени нива на андрогени. Това са т. нар. мъжки полови хормони, необходими за придаване на вторични сексуални характеристики на мъжете. А както е известно, мъжете са по-застрашени от коронаврус от жените.

Компенсиране на естрогенния дефицит – важна стъпка за намаляване на риска от коронавирус при жени в менопауза

Специалисти по женско здраве у нас препоръчват на менопаузалните жени да намалят риска от коронавирус с прием на фитоестрогени. Тези растителни аналози на естрогена възстановят хормоналния баланс в женския организъм по напълно естествен и безопасен начин. Оптимално количество фитоестрогени, извлечени от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) и корен на Сребърна свещичка (Cimicifuga), се съдържат във:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всеки един от 4-те основни продукта от продуктовата линия Феминорм е с доказана ефективност и висок профил на безопасност. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Изборът на продукт се определя от вида и тежестта на водещите симптоми.

borola
Сподели: