менопауза мигрена
Време за четене: ... минути

По-голям процент от жените, които страдат от мигрена са в репродуктивна възраст, но при навлизане в периода преди същинска менопауза (пременопауза) е възможно мигренозните атаки да протичат по-тежко. В следващите редове споделяме повече за тази зависимост.

Хормонални промени при менопауза – причина за мигрена

Периодът на менопауза се характеризира с преустановяване на яйчниковата функция и значителен спад в нивата на половите хормони естроген и прогестерон, което има редица последици за женския организъм. Пременопаузата е период, който трае средно между 2 и 7 години и е необходим на тялото да се адаптира към настъпващите физиологически и психологически промени. В този етап от живота на дамите хормоналният дисбаланс се усеща най-силно, като чести проявления са горещите вълни, нощно изпотяване, рязка смяна на настроенията и нежелано напълняване.

Именно тези хормонални флуктуации се свързват още с обостряне на мигренозната болка и по-чести пристъпи на главоболие. Вероятността оплакванията при мигренозна атака да се задълбочат е по-голяма, ако сте страдали от така наречената менструална мигрена. Тя се характеризира със силно главоболие в периода преди цикъл, когато нивата на естроген в организма рязко спадат. Симптомите може да включват още повишена чувствителност към звуци и светлина, или неприятно усещане за гадене. Добрата новина е, че в по-голямата част от случаите след този период на адаптация за женския организъм, мигрената при дамите в менопауза се подобрява.

Banner shop

Препоръки за облекчаване на главоболието и останалите менопаузални смущения

Има доказателства, че начина на живот се отразява върху вида и тежестта на менопаузалните оплаквания. През този период от живота е препоръчително дамите да внимават с консумацията на някои храни като силно преработените продукти, тези с добавени захари и рафинираните зърнени култури. По-добре е да се придържат към по-лека и балансирана диета като Средиземноморската. За да намалят риска от пристъпи на главоболие, е добре да се избягват още млечните култури, шоколад и алкохол.

Друга препоръка на специалистите е дамите да бъдат физически активни. Движението намалява риска от натрупване на излишни килограми, отразява се положително върху цялостното здравословно състояние и не на последно място – по време на спорт се отделят хормони на щастието. За сметка на това тревожността и стреса, които често влошават мигренозното главоболие, значително намаляват по време на тренировка.

Жените в менопауза могат да разчитат на помощ от природата

За овладяване на неприятните менопаузални смущения, жените е добре да приемат продукти, които съдържат висококачествени фитоестрогени. Тези растителни аналози на естрогена се справят успешно с дефицитите на женския полов хормон в организма по време на менопауза. Механизмът им на действие е селективно свързване с естрогенните рецептори и стимулиране на тяхната активност, за да се възстанови баланса в женското тяло. Резултатът е постепенно отшумяване на менопаузалните оплаквания, включително и неприятното мигренозно главоболие.

Оптимално количество фитоестрогени ще откриете в четирите основни продукта от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Изберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на менопаузалните смущения. Всички продукти са с отлична поносимост при дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: