ранна критическа възраст
Време за четене: ... минути

За ранна критическа възраст при жената се говори, когато месечният цикъл се прекрати преди 40-тата година. Менопауза с перманентно прекратяване на менструацията обикновено настъпва на около 50-51-годишна възраст. Още след 40-тата година обаче, секреторната активност на яйчниците постепенно отслабва и менструациите на жената оредяват. При кои жени е най-висок рискът от навлизане в ранна менопауза – разберете в следващите редове.

Жените близначки са изправени пред риск от навлизане в ранна критическа възраст

Преждевременна менопауза се появява средно при около 1% от жените по света. Рискът е поне 4-5 пъти по-висок при близначките, отколкото при останалите жени, и варира според това дали близначките са еднояйчни или разнояйчни. Това показват данните от любопитно проучване на научен екип от университета “Корнел” в САЩ.

Менопауза при близначките рядко настъпва на една и съща възраст, защото навлизането в нея се влияе от редица фактори на средата. Въпросното проучване обаче доказва, че близначките споделят еднакво висок риск от настъпване на преждевременна менопауза. Този факт недвусмислено показва ролята и на генетичните заложби върху навлизането в климактериум.

Banner shop

Посоченото американско проучване дава следните данни относно преждевременната менопауза при близначки:

  • средно 4.6% от еднояйчните близначки навлизат в преждевременна менопауза
  • при разнояйчните близначки процентът е дори по-висок – 5.9%
  • ако една от двете близначки, независимо едно- или разнояйчни, навлезе в преждевременна менопауза, вероятността и другата да я последва нараства 7 пъти

Данните са събрани измежду 800 двойки жени близначки. При всички тях менопаузата е настъпила естествено и не е била провокирана от хирургично отстраняване на яйчниците или други външни фактори.

Природни средства за овладяване на симптомите на ранна критическа възраст

Менопаузата, включително преждевременната, е резултат от отслабената активност на яйчниците, водеща до дефицит на секретираните в тях естрогени. Наред с оредяването и загубата на менструация, естрогенният дефицит води и до поява на характерните за менопауза симптоми.

Овладяването на преждевременната менопауза изисква преди всичко компенсиране на естрогенния дефицит. Най-безопасният начин за това е чрез приема на естествените аналози на естрогените – фитоестрогените. Пълен набор от най-мощните и ефективни фитоестрогени осигуряват продуктите от серия Феминорм. Те са разработени в четири форми, съответстващи на симптомите на всяка жена и тяхната тежест.

Феминорм/Feminorm® и Феминорм Дуо/Feminorm® Duo се препоръчват съответно за овладяване на леките и тежките симптоми на менопауза, както и на ранно настъпила критическа възраст. Феминорм съдържа най-пълния източник на фитоестрогени на българския пазар, като специалистите съветват да се приема от жени с по-леки менопаузални смущения. Феминорм Дуо е най-мощната комбинация от два фитоестрогена и е предназначен за дами със силно изразени менопаузални оплаквания.

borola
Сподели: