менструални болки
Време за четене: ... минути

Месечният цикъл е неделима част от живота на една жена. При едни жени дискомфортът се дължи единствено на неудобството от самото кръвотечение и редовната смяна на дамски превръзки. При други обаче този период се асоциира с болка, понякога толкова силна, че пречи на нормалните ежедневни дейности.

Болката по време на менструация е позната още като дисменорея. Може да се каже, че това е типичен симптом в началото на менструалния цикъл при някои жени и е съвсем в реда на нещата. Но ако редовно нарушава нормалното протичане на ежедневието на една жена, това означава, че е добре да се потърси консултация със специалист.

Как да определите дали страдате от менструални болки?

Болката е локализирана основно в областта на корема и таза. Понякога се разпростира чак до кръста. Тя се различава от болките и дискомфорта, които се изпитват преди идването на месечния цикъл, т.е. по време на предменструалния синдром (ПМС), въпреки че понякога ПМС може да прерасне в менструални болки.
Болките могат да бъдат както леки, така и доста силни и мъчителни. Слабата болка е едва забележима и обикновено е с кратка продължителност. Усещането е като за тежест в коремната област. Силните болки, от друга страна, са толкова изразени, че затрудняват нормалните ежедневни дейности на страдащата жена за период от няколко дни.

Banner shop

Какви са причините за болезнените менструални болки?

Този тип болки са провокирани от свиване и отпускане (контракции) на мускулите на матката. Това става под въздействието на определени хормони, които обикновено са най-активни през първите дни на менструацията. При някои жени тези прояви са съпроводени от гадене, повръщане, главоболие или диария.
Специалистите не могат да дадат точна и конкретна причина за болезнена менструация и за това защо се наблюдава при едни жени, а при други – не. Но някои от следните отличителни фактори често се свързват с по-интензивна болка по време на менструация:

• силно кръвотечение
• хормонален дефицит при млади жени на възраст под 20 години или в началото на репродуктивните години
• свръхпроизводство или свръхчувствителност към простагландини – биологично активни вещества с регулаторна функция, които влияят на матката по време на менструация
• хормонален дефицит при жени, навлизащи в менопауза

Облекчаване на силни менструални болки

В случаите, когато контракциите на матката се дължат на недостатъчно производство на полови хормони, облекчаване на състоянието намира своето решение чрез прием на фитоестрогени – природни аналози на женския полов хормон естроген. Сред най-качествените източници на тези растителни вещества с важна функция са фитоестрогените, включени в състава на един от най-популярните женски продукти на българския пазар – Феминорм/Feminorm®.

borola
Сподели: