хормонални проблеми
Време за четене: ... минути

Месечният цикъл е естествено състояние, което се появява при младите жени след настъпване на полова зрялост. За среден период от 28 дни се осъществява пълното узряване на една яйцеклетка и тя напуска яйчника. От него се транспортира до матката, където може да бъде оплодена. Ако това не се случи яйцеклетката се разгражда. Процесът на отделяне на яйцеклетката се съпровожда от ежемесечно кървене, известно като менструация или месечен цикъл. Регулацията на този процес се извършва на няколко нива, а различни хормонални проблеми може да доведат до менструални смущения, каквито се наблюдават при много млади жени.

Кои са основните менструални смущения при млади жени?

В някои случаи периодичността и особеностите на месечния цикъл може сериозно да се нарушат, дори при жени, при които дотогава той е настъпвал регулярно и безпроблемно. Разглеждат се няколко различни типове нарушения:
аменорея – липса на менструация за дълги периоди от време, в някои случаи за няколко месеца
олигоменорея – рядко настъпваща менструация с леко удължен период между отделните цикли
менорагия – много обилна менструация
полименорея – честа менструация с много кратък интервал между циклите

Основни причини за менструалните смущения

Важно е да се отбележи, че такива временни състояния се наблюдават често сред младите жени, и че това рядко е повод за притеснение. В повечето случаи причина за менструалните смущения са хормонални проблеми в променящия се женски организъм. Няколко години преди настъпване на менопаузата по естествен път започва спад в секрецията на женските полови хормони. Това е възможно да се наблюдава и при жени, които възрастово са все още далеч от климакса.
От своя страна хормоналните проблеми и изменения може да са провокирани от редица други фактори като наследствени особености, стрес, депресия, тютюнопушене, строги диети или непълноценно хранене и др.

Banner shop

Диагностициране

Макар и с оплаквания, които не засягат сериозно нормалния живот на жената, на подобни смущения трябва да се отделя внимание и да се потърси лекарско мнение. В повечето случаи хормоналните причини за смущения в менструалния цикъл се доказват лесно с кръвни изследвания, след което може да се вземат необходимите мерки за възстановяване на нормалния хормонален баланс.

Как може да се възстанови баланса на женските полови хормони по безопасен и ефективен начин?

Менструалните смущения засягат около 20-30% от жените, а най-сериозен е ефектът им при девойките. Хормоналният дисбаланс, който е основната причина за този проблем, може да бъде успешно и безопасно преодолян с приема на природния продукт Феминорм. Той съдържа комбинация от мощни фитоестрогени – безвредни растителни аналози на женските полови хормони. С приема на Феминорм всяка млада жена с менструални смущения може да получи качествена и сигурна подкрепа.

borola
Сподели: