метаболитен синдром
Време за четене: ... минути

Здравето на жените е подложено на множество изпитания при преминаване през периода на менопауза. Сред тях са сериозни здравословни състояния като остеопороза, неврологични нарушения, диабет, проблеми с пикочо-половата система и др. Но най-сериозният здравословен проблем сред тях е повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания!

Оказва се, че метаболитен синдром е един от най-вероятните провокиращи фактори за развитието на сърдечни проблеми при жените след навлизане в критическа възраст! А с навлизане в климактериума се повишава вероятността от метаболитен синдром. Така се получава един затворен порочен кръг, който създава сериозни здравословни рискове за жените след 50-годишна възраст!

Метаболитен синдром – до какви здравословни рискове може да доведе през менопаузата?

Метаболитният синдром не представлява отделно заболяване, а по-скоро е съвкупност от тясно свързани рискови фактори, които вкупом значително повишават сърдечно-съдовия риск.

Banner shop

Изчерпването на нормалния запас на половите хормони с напредване на възрастта е естествен процес, с което обаче се увеличава уязвимостта към определен вид заболявания на тъкани и органи, които до голяма степен зависят от нивата на хормоните. Такива са костите, мозъка и сърдечно-съдовата система. Тези заболявания за съжаление са по-сериозните проявления на критическата възраст.

Сред най-съществените метаболитни нарушения при жените по време и най-вече след менопауза са дислипидемия, нарушен глюкозен толеранс, инсулинова резистентност, хипертония, хиперинсулинемия, абдоминална адипоза и диабет тип 2. Всички тези състояния са негативно проявление в организма вследствие на недостиг на половия хормон естроген.

Статусът на постменопаузалните жени се отличава с 60% повишен риск от развитие на метаболитен синдром дори след приспособяване към други зависещи фактори като индекс на телесна маза, възраст и намалена физическа активност. Практиката сочи, че поне половината от случаите на сърдечни заболявания при жените след навлизане в критическа възраст се дължат именно на метаболитен синдром.

Правилен подход за намаляване на вероятността от развитие на метаболитен синдром при жени в менопауза

След като метаболитният синдром обуславя голяма част от здравословните проблеми, които спохождат женския организъм, това означава, че всяка жена е добре да помисли за превенцията на подобни състояния още в периода на пременопауза. Освен следването на подходящ хранителен режим и колкото може повече движение в ежедневието, възстановяването на хормоналния баланс по естествен и безопасен начин значително намалява рисковете, съпътстващи менопаузата. Това може да стане чрез навременен прием на фитоестрогени.
Серията природни продукти Феминорм са създадени изцяло според нуждите на всяка жена в тази деликатна възраст и целят едно единствено нещо – опазване на здравето на жените, които навлизат в климактериума.

borola
Сподели: