нарушения в менструалния цикъл
Време за четене: ... минути

Ваксинирането срещу ковид-19 в периода след овулация може да предотврати появата на нарушения в менструалния цикъл. Това установяват учени от Изследователския институт за изкуствен интелект (IIIA-CSIC) към Автономния университет на Барселона (UAB). Резултатите са на база анализ на над 1800 цикъла на 371 потребителки на мобилното приложение Lunar, което проследява цикъла. Проучването е публикувано в сп. American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Нарушения в менструалния цикъл – повече за най-подходящото време за поставяне на ваксина срещу ковид

Всичко тръгва от коментари на потребителки в социалните мрежи. Те се оплакват от промени в цикъла след поставяне на ваксина срещу ковид. Изхождайки от това, създателите на приложението Lunar добавят нова функция. Тя предоставя възможност на потребителките да предоставят информация за размера на дозата и марката на ваксината, както и за страната, в която са се ваксинирали. От всички потребителки са избрани 371 анонимни профила. Общото между всички тях е, че са регистрирали поне 5 последователни цикъла и са се ваксинирали по време на 3 от тези 5 цикъла.

Тук отваряме една скоба, че между септември 2020 и февруари 2022 г. са регистрирани общо 1855 цикъла.

Banner shop

Анализът на данните се осъществява чрез метод, известен като Self-Controlled Case Series. При него самият субект сравнява менструалния цикъл преди и след момента на ваксинация.

Променливите, за които се събират данни, са продължителност на менструалния цикъл, продължителност на менструалното кървене

Информация се събира също за промяна в цвета на менструацията и в силата на менструалната болка. Накрая резултатите са съпоставени спрямо фазата на месечния цикъл (фоликуларна, овулаторна и лутеална), в която са се ваксинирали жените.

Резултатите са повече от интересни.

При жените, ваксинирани през фоликулната фаза (преди овулация), има увеличение в продължителността на цикъла с около ден. Впечатление прави, че при 11% от тези жени увеличението в продължителността на цикъла надхвърля 8 дни. Това се приема за клинично значима промяна.

При жените, ваксинирани по време на лутеалната фаза (след овулация), няма увеличение в продължителността на цикъла.

На база на данните учените заключават, че фазата на менструалния цикъл е от значение за ваксинацията срещу ковид при жените. С цел минимизиране опасността от промени в цикъла специалистите препоръчват поставяне на ваксина след овулация.

Все пак, ако възникнат нарушения в менструалния цикъл след ваксинация, на българския пазар има продукт, на който може да се разчита

Феминорм / Feminorm® е изцяло природен продукт, който спокойно може да се използва от менструиращи жени с менструални смущения. Благодарение на активната съставка – естествени фитоестрогени – той регулира по естествен начин нивата на естроген и нормализира цикъла.

Всяка растителна капсула съдържа 250 mg стандартизиран екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense), съответстващ на 20 mg изофлавони. Четирите изофлавона (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин) превръщат продукта в най-пълният източник на фитоестрогени у нас.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Продава се в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: