фитоестрогени
Време за четене: ... минути

Споменаването на понятието фитоестрогени естествено насочва към мисли за менопаузата и това е напълно естествено. Действието на фитоестрогените за справяне с характерните за менопауза симптоми е изяснено отдавна. Необходимо е обаче да се подчертае, че ползи от приема им се усещат и на по-ранен етап.

Фитоестрогени – същност и цел на приложението им

Фитоестрогените са органични вещества, получени при екстракция на растителни продукти. От най-голямо значение са т.нар. изофлавони, съществуващи в най-различни форми и видове.

В превод понятието фитоестроген означава растителен естроген. Причината за даване на подобно название на тази група органични вещества е фактът, че фитоестрогените структурно и функционално наподобяват женския полов хормон естроген. Установено е, че приемът на фитоестрогени е най-безопасният и естествен начин за компенсиране на естрогеновия дефицит през менопаузата.

Banner shop

Ако не се компенсира намаленото производство на естроген се стига не само до появата на храктерните за менопауза симптоми. Естрогеновият дефицит крие и много сериозни рискове от различни здравословни проблеми при жените:

повишаване на холестерола

– сърдечно-съдови заболявания

– затлъстяване

проблеми със съня

– и с най-голяма честота – загуба на костно вещество (остеопороза)

Приемът на фитоестрогени допринася за значително намаляване на тези рискове. Доказано е, че остеопорозата е най-честото последствие от менопаузата. Загубата на костно вещество протича с години. Приемът на фитоестрогени в първите години на менопауза значително забавя костната резорбция.

Важно е да се обележи, че не е нужно да се изчаква спиране на менструацията. Фитоестрогените носят и чисто превантивни ползи за женския организъм и приемът им може да започне още при първи симптоми на менопауза. Не може да се определи точна възраст, защото в последните години сме свидетели на чести случаи на ранна менопауза.

На кои фитоестрогени може да се доверяват жените у нас?

Редица проучвания са доказали ефективността на фитоестрогените в продуктите Феминорм/Feminorm®. Те съдържат 4 мощни фитоестрогена от групата на изофлавоните и взаимно допълват ефекта си. Помагат за възстановяване на хормоналния баланс в женското тяло. Така не само намаляват изявата на различните смущения при менопауза, но и предпазват от развитието на посочените усложнения.

Фамилия Феминорм включва продукти, подходящи за прием при различни ситуации:

– при леки оплаквания, предменструален синдром и при пременопауза – Феминорм/Feminorm®

– при изразени менопаузални смущения или след отстраняване на яйчниците – Феминорм Дуо/Feminorm® Duo

– при менопауза с тревожност и безсъние – Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night

– при постменопауза, успоредно с хормоно-заместителна терапия, при риск или развитие на остеопороза и остеопения – Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

 

borola
Сподели: