недостиг на витамин Д
Време за четене: ... минути

Остеопорозата е здравословен проблем с голямо обществено значение най-вече за жените, които тепърва навлизат в климактериума. Но каква е връзката между недостиг на витамин Д и здравето на костната система?

Защо недостиг на витамин Д се свързва с повишен риск от развитие на остеопороза при жени в менопауза?

Когато става въпрос за здравето на костите, най-честата асоциация, която хората правят, е с недостигът на калций в организма. Но за здравето на костната система от огромно значение са и нивата на витамин Д. От него зависи усвояването на калция, приет с храната. Затова се смята, че от адекватните количества на тези два микроелемента зависи здравето и плътността на костната система на всеки човек. Не едно и две епидемиологични проучвания са доказали наличието на взаимовръзка между дефицит на витамин Д и ниската минерална плътност на костите.

Установено е, че рискът от остеопороза и фрактура на костите се повишава вследствие на недостиг на витамин Д. А ниските нива на този ценен витамин от своя страна причинява дефицит на калций. И така се получава един затворен кръг, който налага ежедневен прием на калций и витамин Д за поддържане на здрава костна система.

Banner shop

За разлика от калция обаче, който можем да си набавим основно с храната, витамин Д се синтезира в организма вследствие на излагане на слънчева светлина. Активните хора, които живеят в достатъчно слънчеви региони целогодишно успяват да поддържат нормални нива на витамина в организма си. Но напредването на възрастта и студените месеци с по-малко слънчева светлина са сериозна предпоставка за дефицит на този така необходим за здравето ни витамин. Така рискът от развитие на остеопороза се повишава значително и се налага допълнителен прием на „слънчевия витамин“.

Как да си набавите достатъчно витамин Д и да намалите риска от остеопороза?

Храните, с които можем да допринесем за повишаване нивата на витамин Д в организма, са по-мазните риби, телешки черен дроб, яйчни жълтъци и обогатени с витамина храни. Но за съжаление само чрез храната не можем да достигнем необходимия минимум според общоприетите изисквания. Освен това клинични проучвания доказват, че суплементирането с витамин Д води до значително подобрение в здравословния статус на пациентите от гледна точка на повишаване на минералната плътност на костите и намаляване на инциденти и фрактури.

За жените в менопауза е най-препоръчително да комбинират приема на витамин Д с фитоестрогени. Затова с удобния си и лесен прием Феминорм Остео/Feminorm® Osteo е един от най-предпочитаните женски натурални продукти. Създаден специално за жените в менопауза, Феминорм Остео съдържа така необходимите фитоестрогени в комбинация с активна форма на витамин Д. Освен че компенсират недостига на естрогени, фитоестрогените също повлияват благоприятно костната тъкан и подпомагат усвояването на калция. Успоредното им действие с витамин Д допринася за ефективна превенция на опасното костно заболяване.

borola
Сподели: