води до хормонален дисбаланс
Време за четене: ... минути

Тревожност, безпокойство, неувереност, витаещо чувство за предстояща опасност – неприятни усещания, които карат всяка жена да си зададе въпроса: “Какво става с мен?”

Тялото знае отговора!

 Днес тялото е изложено на по-продължително дразнене и тревога. В резултат на което, в кръвта незабавно се изхвърлят два хормона на стреса, които се произвеждат в надбъбречните жлези: адреналин и кортизол. Дишането се учестява, зениците се разширяват, сърцето започва да бие по-бързо, доставя се кръв към определени мускулни групи. С една дума, хормоните правят всичко, за да може нашето тяло да предприеме атака или да се спаси чрез бягство. И ако адреналинът се появява по време на стрес, след което бързо спада, то нивото на кортизол се завишава при най-малкото напрежение или раздразнение, и остава много по-дълго време в кръвта. В резултат на това ставаме по-уязвими при следващ провал. В такива моменти, жените прибягват към храната като средство, което ги успокоява.

Banner shop

Защо след стрес и тревожност много жени търсят шоколад “сладка утеха”?

Първо, хормоните на стреса, особено покачването на нивото на адреналин в кръвта, са в състояние да увеличат консумацията на глюкоза в организма, коята трябва да се набави.

Второ, напрежението се сваля чрез мускулна умора или чрез хранене. Но вместо половинчасова разходка на чист въздух, често прибягваме до хладилника.

Следващият път, в който ви се прииска да си похапнете шоколад, помислете с какво е свързано вашето желание: дали сте разстроени, преуморени или искате да се успокоите след някое неприятно събитие.

В такива случаи, вие сте управлявани от стресовия хормон, който продължава да се произвежда в организма.

borola
Сподели: