Остеопения - начална форма на остеопороза
Време за четене: ... минути

Остеопенията представлява прогресивно понижение на костната минерална плътност, при което се влошава костната микроархитектура и се увеличава рискът от фрактури. Тя е стадий, който предшества остеопорозата и се дължи на дисбаланс между процеса на изграждане и разграждане на костите. Нормалният костен метаболизъм се определя от баланса между остеобластите, клетките които са отговорни за костообразуването и остеокластите, отговорни за костната резорбция. При остеопения костната загуба все още не е толкова тежка както при остеопорозата. Установено е, че 40% от жените в света над 50 годишна възраст страдат от остеопения. Мащабно проучване в България показва, че около 30% от българките са с остеопения, а около 15% с остеопороза.

Съществуват редица рискови фактори за поява на остеопения, по важни от които са:
– ниско тегло в детството и млада възраст;
– непълноценно хранене;
– понижена двигателна активност;
– ограничено излагане на слънчева светлина и съответно недостиг на витамин Д;
– дефицит на естрогени:
– тютюнопушене;
– прекомерна употреба на алкохол;
– продължително лечение с кортикостероиди.

От всички изброени фактори водещо значение имат недостига на витамин Д, естрогенния дефицит и обездвижването.

Жените в менопауза са най-честата рискова група, поради понижаване нивата на естествени естрогени. Според специалистите менопаузалните жени задължително трябва да преминат преглед за измерване на костната плътност и при евентуални отклонения да се предприемат съответните мерки. Допълнителният прием на калциеви препарати не винаги се оказва най-правилното решение, тъй като често проблемът не е в неговия недостиг, а в нарушеното му усвояване от организма.

Banner shop

Причината за това е липсата на витамин Д, който спомага за абсорбцията на калция и фосфора в тънките черва. Освен недостиг на витамин Д, друг главен фактор за костното здраве е естрогенния дефицит. Приемът на хормонални препарати обаче крие риск от появата на редица нежелани ефекти, поради което е удачна употребата на фитоестрогени. При повишен риск от остеопения и последваща остеопороза, както и при жени в менопауза специалистите препоръчват комбинацията от витамин Д и фитоестрогени.

Eдни от най–пълните източници на фитоестрогени се съдържат във Феминорм Остео. Те силно наподобяват женския полов хормон естрадиол и възстановяват хормоналния баланс в женския организъм през менопаузалния период. Освен фитоестрогени Феминорм Остео съдържа и витамин Д, който подпомага усвояването на калция в организма.

borola
Сподели: