остеопения
Време за четене: ... минути

В периода на менопауза количеството на хормона естроген в кръвта на жената осезаемо спада. Естрогенният дефицит води не само до невровегетативни проблеми, но и до физически нарушения. Прогресивното намаляване на костната плътност, познато още като остеопения, е едно от най-често срещаните състояния при дамите през климакса. В болшинството от случаите то остава незабелязано от потърпевшите в продължение на години, тъй като не е съпроводено от характерни признаци. Ясно изразени симптоми се появяват, едва когато е налице прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. За да не се стига до по-тежкото състояние – остеопороза, от съществено значение са профилактиката и ранното диагностициране на остеопенията.

Диагностика на остеопения през менопаузата

Специалитети съветват дамите в климакс задължително да се подложат на изследване за измерване на костната плътност, защото то дава възможност за ранна диагностика на остеопороза. Тестът носи името костна дензитометрия, не отнема много време и е напълно безболезнен. Може да се проведе в редица здравни заведения и лекарски кабинети. В случай че резултатите отчетат намалена костна плътност, е добре дамите своевременно да вземат мерки, за да забавят процеса на загуба на костна маса, за да сведат до минимум риска от появата остеопороза.

Полезни практики за жени с остеопения

  • Поддържайте здравословно тегло
  • Избягвайте злоупотребата с алкохол и кофеиновите напитки
  • Откажете цигарите
  • Не консумирайте рафинирана захар
  • Приемайте повече храни, богати на калций, като мляко, сирене и яйца
  • Заложете на умерената двигателна активност като разходки в парка, танци или йога.
  • Набавяйте си витамин D, тъй като той помага за качественото усвояване на калция от организма. Може да го сторите, като се излагате на слънце или като консумирате по-мазна риба като сьомга, морска пъстърва, шаран, херинга и скумрия.

Природата в помощ на жените с остеопения по време на климакс

Освен да се придържат към природосъобразен начин на живот специалистите съветват диагностицираните с остеопения менопаузални жени да приемат и фитоестрогени като екстракт от Червена детелина и Сребърна свещичка. Фитоестрогените се съдържат в природния продукт Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Те структурно и функционално наподобяват женския полов хормон естроген, свързват се селективно с естрогенните рецептори и повлияват благоприятно костната тъкан. Успоредно с тях действа и витамин D в активната си форма витамин D3 или холекалциферол, като подпомага усвояването на калция. За максимален ефект при намалена костна плътност се препоръчва комбинирането на Феминорм Остео с Остеобор Форте/Osteobor® Forte, който доказано предотвратява костната загуба, възстановява костните минерали и микроструктура и повишава костната плътност.

Banner shop
borola
Сподели: