Ползите от Омега-3 мастните киселини през менопаузата
Време за четене: ... минути

Омега-3 мастните киселини са част от групата на ненаситените есенциални мастни киселини. Съдържат се в големи количества в яйцата, рапичното олио, лененото и тиквеното семе, морските продукти (водорасли, мазни риби, аншоа, херинга) и др.
Но какво им е толкова есенциалното на есенциалните мастни киселини и с какво са по-различни от обикновените? Oтговорът се крие в това, че нашето тяло не може да си изгражда само тези мастни киселини и трябва да си ги набавя с храната, а това е жизнено необходимо, защото ролята им в организма е огромна.

Широкото проучване на ненаситените мастни киселини е доказало, че те са основен компонент при изграждането на клетъчните мембрани.

А освен това е доказано, че Омега-3 киселините буквално вършат чудеса. Доказано е, че имат противовъзпалително действие и се свързват с превенцията и подпомагането на лечението на артритни заболявания, Алцхаймер, диабет, висок холестерол, сърдечно-съдови и кожни заболявания, наднормено тегло, депресия, остеопороза.
Поради всичко това не е учудващо, че Омега-3 мастните киселини са сред най-проучваните в научните среди продукти и се препоръчват като важен компонент във всяка здравословна диета. Особено препоръчителни са те за жените, и особено за тези, навлизащи в менопауза.

Почти всички от изброените заболявания, които се повлияват добре от Омега-3 мастните киселини, са сред рисковите за поява при жените в менопауза. За необходимостта от прием на тези незаменими продукти допринасят и данните, че те подпомагат преодоляването на менопаузалните симптоми. Ето малко информация за участието на Омега-3 киселините в овладяването на основните смущения, които повечето жени в менопауза усещат:

Banner shop

Горещи вълни

Няколко проучвания са доказали прогресивното и значително намаляване силата на изява на горещите вълни след приема на Омега-3 продукти. Счита се, че това се дължи на благоприятното им влияние върху мембраните на нервните клетки и модулирането на функциите на невромедиаторите, с което се подобряват неврологичните функции на организма.

Остеопороза

Костното вещество непрекъснато се резорбира и изгражда наново в зрелия женски организъм. При достигане на менопаузата обаче интензивността на резорбцията доминира значително над изграждането на костна тъкан, което води до бързо намаляване на костното вещество и развитието на остеопороза. Това е много удачен момент за започване прием на Омега-3 продукти, които забавят процесите на костна резорбция.

Емоционални разстройства и засягане на паметта и концентрацията

Това са състояния, нормално появяващи се с напредването на възрастта, но менопаузата при жените значително засилва риска от изявата им. Изследванията за ролята на Омега-3 мастните киселини показват, че хората, при които те са в по-голяма концентрация в кръвта, са емоционално по-стабилни, позитивни и устойчиви на неблагоприятното психологическо влияние на стреса и напрежението.

Кардиоваскуларни заболявания

При жените над 40 годишна възраст липидните профили често показват високо съдържание на триглицериди и лош холестерол. Това значително повишава риска от кардиоваскуларни заболявания. Омега-3 мастните киселини подпомагат намаляването на нивата на триглицеридите и повишаването на добрия холестерол.

Продукти, съдържащи ОмегаТри мастни киселини е много удачно да се комбинират с приема на продуктите, улесняващи овладяването на менопаузата. Това не само ще облекчи смущаващите менопаузални симптоми, но и ще помогне за намаляване на риска от развитие на много от заболяванията, които се появяват в периода на менопаузата. Ето защо програма Женско здраве предлага продукта ТриОмега 1000 за допълващ прием успоредно с продукти Феминорм за постигане на максимален ефект на менопаузената терапия.

borola
Сподели: