постменопаузални жени
Време за четене: ... минути

Консумирането на шоколад сутрин може да помогне на постменопаузални жени да изгорят мазнини и да понижат кръвната захар. Това е основният извод от изследване на:

  • проф. Марта Гараулет от Университета в Мурсия (UMU), Испания
  • д-р Франк Шеър от бостънската болница Brigham and Women’s Hospital

Проучването е първото, което разглежда въздействието на шоколада върху метаболизма при хора в зависимост от времето, когато се приема.

Постменопаузални жени и сладко отслабване с шоколад

„От предишни проучвания знаем, че времето на хранене е синхронизатор на вътрешните механизми, свързани с качване на излишни килограми. Оттук тръгнахме с хипотезата, че шоколадът ще оказва различен ефект върху факторите на теглото в зависимост от това, кога е консумиран“. Това обяснява проф. Гараулет.

Banner shop

Учените достигат до изводите, след като провеждат рандомизирано кръстосано проучване сред жени в постменопауза. За целите на изследването участничките:

  • 14 дни хапват млечен шоколад в първия час след ставане от сън
  • 14 дни консумират от сладкото изкушение час преди лягане вечер
  • 14 дни не ядат шоколад

Дневното количество шоколад, което приемат жените, е 100 г. Така те добавят 542 допълнителни килокалории към ежедневното хранене. Между всеки от 3-те етапа в проучването доброволките правят едноседмична почивка.

Анализът на резултатите показва, че…

  • сутрешният прием на шоколад води до изгаряне на повече мазнини, а вечерният – оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар
  • жените НЕ качват излишни килограми, въпреки че постменопаузалният период (преходната възраст от менопаузата до сенилната възраст) е рисков за това
  • както шоколадът на закуска, така и този преди лягане влияят върху профила и функциите на чревната микробиота
  • приемът на шоколад сутрин след ставане се свързва с по-голяма продължителност на следобедния сън
  • консумацията на шоколад вечер преди лягане намалява нестабилността на съня

Освен с шоколад всички постменопаузални жени у нас могат да отслабнат с едновременния прием на…

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – най-мощният фитоестроген на българския пазар. Формулата му съчетава стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg. Продуктът възстановява хормоналното равновесие, без да понижава производството на собствени естрогени от женския организъм.

Калорекс/Calorex® – мощно оръжие срещу мазнините, особено в проблемни зони като корема и талията. Продуктът е съчетание от екстракт на Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg. Увеличава изгарянето и потиска синтезата на мазнините. Намалява апетита и ускорява метаболизма. Има щадящо белтъчините действие.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Могат да бъдат закупени от аптеките в страната или да се поръчат от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: