какво е пременопауза
Време за четене: ... минути

Ако се чудите какво е пременопауза сте попаднали точно където трябва. В настоящата статия ще разберете кога настъпва този преходен етап от живота на дамите, кои симптоми го издават и как да се преодолеят те?

Какво е пременопауза и кога започва тя?

Краят на репродуктивната възраст на жената никога не идва внезапно. Той е предшестван от период на адаптация на организма към настъпващите физически и психологически промени, известен като пременопауза.

Навлизането в пременопауза е строго индивидуално. Факторите, които определят кога ще се случи това, са много и разнообразни – храненето, начинът на живот и дори генетичната предразположеност. По правило обаче дамите започват да усещат първите хормонални промени, предизвикани от намаляването на яйчниковата дейност, между 40 и 50-годишна възраст.

Banner shop

Обикновено пременопаузата продължава няколко години (между 2 и 7). Преминаването през този период също е индивидуално. При някои представителки на нежния пол неразположенията са едва доловими, докато при други симптомите причиняват значителен дискомфорт.

А сега след като научихте какво е пременопауза, вижте кои са симптоми, които подсказват за нея и как се овладяват те

Едни от първите сигнали за настъпване на пременопауза са промените в менструалния цикъл. Месечното кръвотечение е с по-кратка продължителност от обикновено, а количеството на кръв, което се губи, е по-оскъдно или по-обилно.

Другите знаци, с които тялото алармира за пременопаузата, са: рязка смяна на настроението (появата на нервно напрежение, тъга), болка в гърдите, горещи вълни, главоболие, покачване на теглото, понижаване на либидото.

За щастие, жените лесно могат да се справят с неразположенията в периода на пременопауза, като:

  • спазват балансиран и здравословен хранителен режим
  • увеличат двигателната си активност (ходене пеш, каране на колело, джогинг)
  • преустановят тютюнопушенето
  • се стремят да повдигнат своето самочувствие и самооценка
  • отделят повече време за себе си
  • се отдават на релаксиращи занимания (четене, слушане на музика, гледане на филми)
  • поддържат активен социален живот
  • приемат фитоестрогени

Кой е най-пълният източник на фитоестрогени у нас, който доказано бори симптомите на пременопауза?

Видни български специалисти препоръчват на жените в пременопауза да се доверят на Феминорм/Feminorm®, за да нормализират смущенията през този преходен период. Продуктът е вдъхновен изцяло от природата и съдържа пълен набор от фитоестрогени, които са извлечени от една от най-мощните билки за овладяване на пременопаузални оплаквания – Червена детелина (Trifolium pratense). Попадайки в женския организъм, тези растителни аналози на женския полов хормон естроген се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. В резултат хормоналният баланс се възстановява, дискомфортът постепенно намалява и изчезва.

Освен че е ефективен, Феминорм е напълно безопасен. Не потиска производството на собствени естрогени в организма, няма противопоказания и странични действия. За да се насладят оптимално на неговите ползи, дамите трябва да го приемат продължително време. Няма данни за нежелани ефекти и реакции дори при дълговременна употреба.

borola
Сподели: