проблеми постменопауза
Време за четене: ... минути

Медицински екип е провел изследване, целящо да изясни кои са най-честите проблеми от интимен и сексуален характер при жените в постменопауза. С това понятие се означава периодът след същинската менопауза, когато симптомите постепенно отслабват, но все още се усещат последствията от естрогенния дефицит.

Основни проблеми от интимен характер през постменопауза

В специален бюлетин, посветен на изследването, ръководителят на екипа съобщава, че след менопауза голяма част от жените изпитват характерни вагинални проблеми като:

  • болка
  • сърбеж
  • парене
  • вагинална сухота
  • анормална секреция и мирис

По време на изследването са проучени оплакванията на 360 жени на възраст над 55 години. Над половината от тях са изпитвали някои от гореизброените симптоми. Дамите споделят, че тяхното влияние върху начина им на живот е негативно. Най-силно са били засегнати жените, които поддържат сексуалната си активност.

Banner shop

Най-тревожната констатация на учените сочи, че 80% от жените в постменопауза с вагинални оплаквания не се подлагат на терапия. В повечето случаи тя е насочена към възстановяване на хормоналния баланс и поддържане здравето на вагиналната екосистема.

Причини за поява на вагинални проблеми

През пременопауза и същинска менопауза постепенно спада количеството на секретираните в организма на жената полови хормони естрогени. Тези хормони са отговорни за поддържането на доброто вагинално здраве. Под действието на естрогените се извършва нормалното овлажняване на лигавицата на влагалището и секрецията на гликоген. Той се използва за храна от обитаващите влагалищното съдържимо лактобацили (вагинална микрофлора). Спадът на естрогенните нива води до нарушаване на тези процеси. Лактобацилите не се изхранват, числеността им намалява и се повишава рискът от развитие на болестотворни бактерии и гъбички във влагалището. Именно те са причина за появата на бактериални вагинози и гъбични инфекции, обединени под общото название вагинални проблеми.

Подход за справяне с вагиналните проблеми и смущенията през същинска и постменопауза

Учените заключват, че жените в постменопауза трябва да провеждат редовни гинекологични прегледи и да споделят за своите евентуални оплаквания. Това е единственият начин да получат адекватна и достатъчно ефективна терапия.

Специалистите у нас споделят позитивните си наблюдения върху действието на природните продукти Феминорм и Лактобор Интим вагинален гел/Lactobor® Intim именно в тази насока.

Продуктите Феминорм съдържат фитоестрогени – природни и доказано безвредни аналози на естрогените. Те спомагат за възстановяване на хормоналния баланс при менопаузални и постменопаузални жени. От друга страна, прилагането на Лактобор Интим вагинален гел възстановява вагиналната екосистема. Общият ефект от прилагането на тези продукти е свързан с преодоляване на неразположенията в същинска и постменопауза и на придружаващите вагинални проблеми. Така всяка жена в тези периоди от живота си продължава да се чувства здрава, женствена и желана.

borola
Сподели: