Против косопад при менопауза
Време за четене: ... минути

Много жени имат неприятни оплаквания по време на климакс като горещи вълни, чести промени в настроението и безсъние, а някои от тях имат нужда от помощ против косопад при менопауза. При повечето жени се наблюдава цялостно изтъняване на косата, а не забележими плешиви петна. Също така е характерно падането на големи топки коса при сресване или измиване.

Косопад – често срещан проблем при жени в менопауза

Резултатите от различни изследвания показват, че косопадът при менопауза се дължи на хормонален дисбаланс, по-конкретно намалено производство на естроген и прогестерон. Тези хормони помагат на косата да расте по-бързо и ограничават косопада. Когато нивата на прогестерон и естроген намаляват, косата изтънява и расте по-бавно. Намаленото производство на тези хормони също така води до по-високи нива на група мъжки полови хормони наречени андрогени. Те свиват космените фоликули, което води до косопад. В някои случаи андрогените могат да причинят засилено окосмяване в лицевата област. Ето защо при някои жени се наблюдава появата на лек мъх по лицето или отделни косми по брадата.

Грижата против косопад при менопауза започва с промени в ежедневието

Загубата на коса може да се отрази на самочувствието на дамите, но някои промени в ежедневната рутина помагат против косопад при менопауза. Ето кои са те:

  • Намалете стреса
  • Движете се
  • Хранете се балансирано
  • Обърнете внимание на лекарствата

Високите нива на стрес могат да се окажат основна причина за хормонален дисбаланс. Намаленото производство на естроген има негативни ефекти като чести промени в настроението, тревожност и депресия. В борбата със симптомите при менопауза помагат дихателни методи за релаксация и практики за справяне със стреса, като някои упражнения.

Физическата активност е ключов компонент за здравословен начин на живот. Когато спортуваме се стимулира производството на ендрофин, известен още като хормон на щастието, и настроението се подобрява. Упражненията цялостно имат благоприятен ефект върху симптомите на менопауза. Това подпомага поддържането на хормонален баланс, който насърчава здравословния растеж на косата. Изберете приятна за вас физическа активност и я практикувайте редовно.

Балансираната диета може да се отрази добре на косата ви. Уверете се, че в менюто ви присъстват достатъчно пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Растителните мазнини като зехтин и зелен чай също имат благоприятен ефект. За възстановяване на косата и бърз растеж допринасят консумацията на зелен чай и приемът на витамин В6 и фолиева киселина. Похапвайте сьомга, риба тон и ядки, за да си набавите необходимите мастни киселини за здрава коса.

При загуба на коса е важно да проверите дали лекарствата, които консумирате имат страничен ефект – косопад. Ако подозирате, че причината е в тях е редно да се обърнете към вашия лекар за консултация.

Фитоестрогени помагат за регулиране на хормоналния дисбаланс и овладяване на косопада

Фитоестрогените са естествени аналози на естрогена. Те са мощни помощници на менопаузалните жени, които страдат от косопад, тъй като атакуват първопричината за възникване на проблема – естрогенния дефицит. Оптимално количество високопречистени фитоестрогени, можете да откриете в 4-те основни продукта от фамилия Феминорм:

Фитоестрогените се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. В резултат хормоналният баланс се възстановява и менопаузалните смущения като косопада се овладяват. Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Сподели: