ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Този термин се използва в случаите, когато менопаузата настъпва преди жената да е навършила 40 – годишна възраст. При повечето жени менопаузата настъпва между 45 и 55 – годишна възраст.
Причините за настъпване на ранна менопауза може да бъдат най-различни – прекарани инфекции, наличие на автоимунни заболявания и др.

Симптомите, по които се разпознава настъпването на ранна менопауза

Промени в менструалния цикъл

Това е един от най-често срещаните признаци на ранна менопауза. Дължи се на понижаване нивата на женския полов хормон естроген. Вследствие на това менструалния цикъл става нерегулярен и може да липсва в продължение на месеци до момента, в който не изчезне напълно. Възможно е цикълът да стане по-слаб или по-обилен в сравнение с преди.

Главоболие и проблеми с настроението

Главоболието е друг често срещан симптом за настъпване на ранна менопауза. Освен него е възможна поява на тревожност, рязка промяна в настроението, раздразнителност и депресия.

Banner shop

Топли вълни

Те са свързани с усещане за горещина, възникваща около врата, гърдите и лицето. Топлите вълни може да се появяват както няколко пъти през деня, така и само няколко пъти в седмицата.

Как да се предпазим от настъпване на ранна менопауза?

Употребявайте млечни продукти с ниска масленост

Според изследване на специалисти от Харвард, в което участват 46 000 доброволки, ежедневният прием на млечни продукти отлага настъпването на менопаузата с три години и половина.

Избягвайте да готвите в съдове с тефлоново покритие

Доказано е, че тези съдове съдържат перфлуороктанова киселина, която при продължително постъпване в организма води до хормонален дисбаланс.

Четете внимателно етикетите на козметичните продукти

В много от тях се съдържат фталати – вещества, които също водят до хормонален дисбаланс. Според специалисти от Държавния университет във Вашингтон редовната употреба на продукти, съдържащи фталати ускорява настъпването на менопаузата с повече от две години.

Включете в хранителното си меню повече риба

Изследване на турски специалисти доказва, че настъпването на менопаузата се отлага значително във времето благодарение на честата консумация на риба. Причината? В рибата се съдържат високо количество омега-3 мастни киселини, които стимулират производството на женския полов хормон естроген. В случай, че не обичате риба или искате да усилите този неин положителен ефект специалистите препоръчват употребата на допълващия продукт от Фамилия Феминорм ТриОмега 1000+/TriОmega® 1000+. В него се съдържа висока концентрация на активна форма на омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин Е. ТриОмега 1000+/TriОmega® 1000+ не бива да се бърка с обикновеното рибено масло, тъй като е научно разработен и с максимална чистота. Продуктът е капсулиран в Solucaps® (течна капсула) – фармацевтична форма, която позволява бързо и цялостно усвояване от организма.

borola
Сподели: