менопауза
Време за четене: ... минути

Дали има отчетливи симптоми и оплаквания или не, менопаузата е състояние, което протича с редица промени в женския организъм. Своевременното преодоляване на всички тях минимизира риска от опасни увреждания в бъдеще.

Всяка жена, навлизайки в менопаузална възраст усеща последствията по свой собствен начин и с различна тежест. Повечето жени страдат от топли вълни, затруднения със съня, нощни изпотявания и емоционална нестабилност. Това са симптоми, свързани с вазомоторните и невровегетативните изменения в женския организъм.

Кои са “скритите” опасности през периода на менопауза?

Хубаво би било, ако изброените оплаквания бяха единствената грижа на жените в менопаузална възраст. Овладяването на менопаузалните симптоми обаче трябва да е насочено и към елиминиране на риска от тежките последствия, до които те може да доведат.

Защото някои от процесите, протичащи при менопауза, нямат физически проявления и не се усещат до момента, в който пораженията от тях станат твърде големи. Откъде идват “скритите” опасности?
От една страна менопаузата е период на значително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Banner shop

Като естествено следствие от напредването на възрастта на жената се стига до поява на хипертония (високо кръвно налягане), съдови увреждания, повишен холестерол и триглицериди, атеросклероза, натрупване на излишни килограми и др. В този период нараства нуждата от незаменимите омега-3 мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда само, и които са особено подходящи като допълващо средство за намаляване риска от изброените състояния.

От друга страна сериозни промени засягат и половата система на жената, както и сексуалните й функции. Намалено либидо, забавяне на половия рефлекс, вагинална сухота и отслабена чувствителност на сетивата са част от причините за намаленото сексуално желание у жените в менопауза.

Не на последно място менопаузата е период, в който естествените процеси на изграждане на костно вещество в организма отстъпват по интензивност на тези на разграждането му. Установява се тенденция към постепенно намаляване на костната плътност и се повишава риска от развитие на остеопороза. Всяка физическа травма в тази възраст крие риск от сериозни фрактури с тежки последствия.

Менопауза – лечението трябва да е насочено към възстановяване на естрогенния дефицит и профилактика на изброените рискове

За цялостно преодоляване на симптомите на менопаузата, както и на скритите рискове от усложнения са необходими действия в две посоки:
– възстановяване на нарушения хормонален баланс
– профилактика на риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, намалено сексуално влечение, затлъстяване.

Как може да се постигне това?

Един прекрасен избор за безпроблемно и безопасно преминаване през менопаузата предлагат продуктите от фамилия Феминорм и серията допълващи продукти. Консултирането с лекар-специалист може да помогне за това, според индивидуалните особености на всяка жена, да се предложи комбинация, с която менопаузата да бъде преодоляна лесно и да не остави никакви увреждания след себе си.

borola
Сподели: