регулиране на теглото при менопауза
Време за четене: ... минути

Подходите за регулиране на теглото при менопауза са важни не само от естетическа гледна точка. Поддържането на фигурата се оказва от ключово значение за женското здраве в периода около климактериум. За окончателно навлизане в менопауза говорим, когато менструация липсва 12 или повече последователни месеца. Но промените в женското тяло започват няколко години преди това – в периода на пременопаузата. През този етап тялото на дамите се адаптира към пълното преустановяване на яйчниковата функция. Именно през пременопаузата характерните смущения като горещи вълни, нощно изпотяване, смяна на настроенията и напълняване са най-силно изразени. В следващите редове споделяме повече за наддаването на килограми, свързано с менопаузата.

Причини за напълняване при менопауза

Поддържането на здравословно тегло на средна възраст може да се окаже предизвикателство за дамите. От една страна метаболизма се забавя като част от естествените процеси на стареене, а от друга менопаузалните промени създават предпоставки за наддаване на килограми. Основен „виновник“ за напълняване са флуктуациите в нивата на женските полови хормони. Спадът в нивата на естроген може да повлияе за намаляване на мускулната маса и преразпределяне на мазнините в женското тяло. Естественото намаляване в нивата на тези хормони прави жените все по-склонни към инсулинова резистентност, което може да увеличи запасите от мазнини в корема и талията. Процесите на стареене на свой ред действат за намаляване на мускулната маса (саркопения), която влияе пряко на метаболизма. Не на последно място голяма част от менопаузалните дами споделят за влошено качество на съня през този период. Недоспиването е още един фактор, свързан с натрупването на излишни килограми.

Регулиране на теглото при менопауза за превенция на усложнения

Наддаването на килограми при менопауза води до увеличаване на броя на жените с метаболитен синдром, затлъстяване и диабет – предпоставки, повишаващи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Banner shop

Натрупване на висцерална мазнина

Инсулиновата резистентност и хормоналните промени при менопауза са предпоставка за натрупване на висцерална мазнина. Това е по-опасния вид телесна мазнина, която се натрупва около органите в коремната кухина и води до видимо по-голяма обиколка на талията. Високите нива на висцерална мазнина могат да доведат до повишен риск от смърт поради всякакви причини, според изследване, публикувано в „Obesity“.

Сърдечен риск и холестерол

Здравето на сърцето може да бъде повлияно от хормонални промени преди, по време и след менопаузата поради ролята на естрогена в поддържането на здравословно кръвно налягане и гъвкавост на артериите. Спадът на естроген повишава нивата на холестерола и кръвната захар. Това са сигурни предпоставки за по-висок сърдечно-съдов риск.

Съвети за регулиране на теглото при менопауза

Експертите по женско здраве препоръчват менопаузалните дами да се съсредоточат върху здравословното хранене и поддържането на добра физическа активност. Подходящи двигателни упражнения са ходене, плуване, колоездене, танци, туризъм и др. Силовите тренировки са особено ефективни, когато става въпрос за загуба на мускулна маса.

В допълнение за овладяване на хормоналния дисбаланс и съпътстващите смущения, е удачно да се приема природен продукт, богат на фитоестрогени. Това са растителни аналози на естрогена, които структурно и функционално наподобяват женския полов хормон. Те възвръщат хормоналния баланс в женското тяло, без да потискат собственото производство на естроген.

Оптимални количества фитоестрогени ще откриете в продуктите от фамилия Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm®
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео / Feminorm® Osteo

Всички те са с изцяло природен състав и висок профил на безопасност. Направете най-подходящия избор за вас спрямо вида и тежестта на менопаузалните оплаквания. Подходящи са за продължителна употреба.

borola
Сподели: