менопауза сърце
Време за четене: ... минути

Дискусията по темата менопауза и сърце е важна за подобряване на осведомеността на дамите в критическа възраст за рисковете, касаещи кардио-васкуларното здраве. Преустановяването на яйчниковата функция и спада в нивата на естроген през този етап от живота причиняват неприятни симптоми като горещи вълни, нарушен сън, нощно изпотяване и промени в настроението. Но по-малко известен е фактът, че менопаузата е свързана със значително по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания при жените. Ето какво е важно да знае всяка жена в климакс.

Защо рискът от сърдечни заболявания при жените е по-висок при менопауза?

От една страна менопаузата настъпва около 50-годишнината на жената, а сърдечно-съдовия риск се увеличава с напредване на възрастта. Тенденцията е кръвното налягане и холестерола да се повишават, а с тях и опасността от сърдечно-съдови проблеми. Друга предпоставка за сърдечни проблеми е забавянето на метаболизма и наддаването на килограми около менопаузата. Учените са категорични, че има връзка между спада в естрогените при менопаузалните жени и повишения сърдечен риск. Но точния механизъм, по който женските полови хормони влияят върху кардио-васкуларното здраве не е напълно изяснен.

Нарушения на съня и сърдечно здраве при менопауза – има ли връзка?

Качественият сън се нарежда сред осемте ключови предпоставки за добро сърдечно здраве. В списъка попадат още контрол върху кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и теглото, балансирано хранене, редовна физическа активност и отказ от тютюнопушенето. Тъй като много жени изпитват нарушения в съня при менопауза, се счита че сърдечното здраве може да пострада в този период. Освен това е доказано, че недоспиването е свързано с повишена раздразнителност и избор на повече вредни храни на следващия ден.

Banner shop

Сърце и менопауза – как да противодействаме на негативната зависимост?

Едно от най-популярните погрешни схващания е, че наддаването на тегло и повишаването на кръвното налягане са неизбежни при менопауза. Това всъщност не е вярно. Важно е да обърнете внимание на приема на калории и разхода на енергия. Това е периодът, в който трябва да сме сигурни, че се храним здравословно и спортуваме, за да противодействаме на склонността към натрупване на излишни килограми. Американската организация по сърдечно здраве препоръчва на дамите в менопауза кардио тренировките, които са с доказан положителен ефект върху сърдечното здраве. Но силовите тренировки също не бива да се пренебрегват. Причината е, че те спомагат за изграждането и съхраняването на мускулна маса, която е метаболитно активна тъкан. С други думи, колкото повече мускул има тялото, толкова повече калории се изгарят в покой.

Помагат ли природните продукти с фитоестрогени за по-здраво сърце при менопауза?

Отговорът на експертите у нас е – да, помагат. Специалистите по женско здраве горещо препоръчват четирите основни природни продукти с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Те са пълноценен източник на фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, които по напълно естествен начин възстановяват хормоналния баланс в организма. Това е условие за по-добро здраве и качество на живот. Приемът на продукта помага за регулиране на хормоналния дисбаланс и облекчаване на съпътстващите мъчителни смущения. Безспорно преимущество на фитоестрогените е, че не потискат производството на собствени естрогени.

Изборът на продукт се определя от водещите симптоми и тяхната тежест. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: