защо се напълнява при менопауза
Време за четене: ... минути

Въпросът „защо се напълнява при менопауза“ измъчва голяма част от представителките на нежния пол в критическата възраст. Може да разделим условно факторите, които провокират покачване на теглото през този деликатен етап от живота на дамите в две групи. Първата включва факторите, които са извън нашия контрол и трудно могат да бъдат повлияни. А във втората група подадат тези, които можем да променим. В следващите редове научете кои са те и поемете контрола в свои ръце!

Защо се напълнява при менопауза – част от естествените процеси на стареене

С напредване на възрастта количеството обща и чиста мускулна маса намалява, съответно делът на мазнините се увеличава. Също така при дамите наблюдаваме още една тенденция – мастната тъкан се разпределя неравномерно, преобладаващо в областта на талията и корема. Годините имат свойството да забавят и метаболизма, тоест тялото изразходва по-малко калории в покой. Ето защо е възможно, дори ако не променяме хранителния режим, с настъпването на менопауза отслабването да бъде все по-трудно постижимо.

Генетична предразположеност

Генетиката не е за подценяване, когато говорим за напълняване при менопауза. Изследвания доказват, че ако имате анамнеза от страна на майка, баба, сестра и т.н. за наддаване на излишни килограми при климактериум, то вероятно и вие ще бъдете засегнати.

Хормонални промени – предпоставка за напълняване при менопауза

Периодът около менопауза е белязан от преустановяването на яйчниковата функция и последващия спад в нивата на женските полови хормони. Естрогенът се оказва пряко свързан с контролирането на телесното тегло. При спад в нивата на хормона специалистите по женско здраве отчитат повишен прием на калории и понижаване на физическата активност. Счита се, че ниските нива на естроген „карат“ тялото да ограничи използването на скорбяла и кръвна захар, което повишава складирането на мазнини и затруднява отслабването.

Недоспиване

Качествената нощна отмора е времето, което тялото използва, за да се възстанови. Сънят е от ключово значение за протичането на редица процеси в организма, включително правилното функциониране на метаболизма. Научните данни доказват, че при хората, които страдат от недоспиване, рискът от напълняване е по-висок. По време на менопауза хормоналните промени, които настъпват в женския организъм, са причина за появата на горещи вълни и нощно изпотяване при много дами. Тези смущения са предпоставка за чести събуждания и нарушаване на съня. Хормоналните промени и недоспиването могат да се окажат пагубна комбинация за фигурата на жените в климакс.

Защо се напълнява при менопауза – липса на движение

Дали заради възрастта, или заради менопаузалните смущения, жените в климактериум са по-малко активни. Не можем да не споменем заседналия начин на живот като водещ фактор за качване на излишни килограми, особено в този период от живота, когато тялото гори по-малко калории в покой. Но ползите от движението за дамите в менопауза не са само за поддържането на фигурата. Тренировките са единствения начин да противодействате на загубата на мускулна маса, характерна за този период. Спортът също така подобрява настроението, съня и намалява риска от остеопороза. Ето защо си струва да започнете с упражненията още сега.

След като отговорихме на въпроса „защо се напълнява при менопауза?“ споделяме природна комбинация за поддържане на здравословно тегло

Фитоестрогените са най-добрите приятели на жените в менопауза. Те овладяват хормоналния дисбаланс, който е отговорен за неприятните смущения – от горещи вълни до нежелано напълняване. Фитоестрогените са растителни аналози на естрогена, които структурно и функционално наподобяват женския полов хормон. Те възвръщат хормоналния баланс в женското тяло, без да потискат собственото производство за естроген. Оптимални количества фитоестрогени ще откриете в продуктите от линия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всички те са с изцяло природен състав и висок профил на безопасност. Изберете най-подходящия за вас спрямо вида и тежестта на менопаузалните оплаквания. Подходящи са за продължителна употреба.

В борбата с излишните килограми при менопаузата помага и Калорекс / Calorex®. Природният продукт е решение за здравословно отслабване без тежки диети. Отлично допълва балансираната диета и тренировъчните режими за отслабване. Съдържа рационална комбинация от хром пиколинат и хидроксицитрат. Продуктът увеличава изгарянето на мазнините в проблемните зони като талия и корем, ускорява метаболизма и потиска апетита.

borola
Сподели: