сън жени
Време за четене: ... минути

С напредване на възрастта все повече жени се сблъскват с трудности със заспиването или лош сън. Повече за проблема ще научим от д-р Нурия Руре. Тя е:

  • дипломиран психолог
  • доктор по медицина на съня
  • акредитиран специалист по сънни нарушения от Европейското дружество за изследване на съня (ESRS)
  • член на Испанското научно дружество по съня (SES)

Автор е и на книгата „Най-накрая спя“ (Por fin duermo). Това е своеобразно ръководство за добър сън, което обръща специално внимание на съня през различните етапи от живота на жената.

3-те основни причини за лош сън при зрелите жени

Д-р Руре посочва следните 3 фактора за влошаване на съня при по-улегналите жени:

Banner shop
  • количествено намаляване на дълбокия сън

След 40-годишна възраст се наблюдава намаляване с 60-70% на дълбокия сън в сравнение с юношеството. На 70 години намаляването достига до 80-90%. В 60% от случаите спадът се дължи на влошената мозъчна дейност.

  • повишена фрагментация на съня

Колкото повече напредват годините, толкова повече се будят жените нощем. Това накъсва съня и влошава неговото качество. Причините за фрагментирания сън са много разнообразни. Като се започне от наличието на определени заболявания, мине се през прием на някои медикаменти и се стигне до отслабен пикочен мехур.

  • промяна в циркадния ритъм

Хормонът на съня мелатонин се отделя по-рано от обикновено в кръвта. В резултат заспиването и събуждането настъпват по-бързо от обичайното. В допълнение нивото на мелатониновите нива в кръвта е по-ниско, което също способства за преждевременното ставане сутрин.

Специалистката изтъква, че физическите и психическите промени през менопаузалния период значително увеличават риска от проблеми със съня при жените

„По правило дамите с повече и по-сериозни сънни нарушения са в по-напреднал етап на менопауза. Честотата на този вид нарушения варира между 39-47% през пременопаузата и 35-60% през постменопаузата“, уточнява д-р Руре. В този ред на мисли тя отбелязва следните фактори за проблеми със съня при менопаузалните жени:

Независимо колко безнадеждно изглежда положението обаче д-р Руре е категорична, че добрият сън може да бъде възстановен. „Подобряване качеството на дните е ключът към по-спокойните нощи при зрелите жени“, завършва с оптимизъм експертката.

За пълноценен сън при жени в менопауза наши специалисти горещо препоръчват…

Това е висококачествен продукт с природен състав, който спомага за нормализиране на менопаузалните оплаквания, бори безсънието и намалява тревожността. Широкомащабното действие е възможно благодарение на добре подбраната формула. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на женския организъм:

  • стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg и Сребърна свещичка (Cimicifuga)30 mg
  • мелатонин 1 mg

Растителните екстракти подпомагат възстановяването на хормоналното равновесие.

Хормонът на съня поддържа цикъла сън/бодърстване, регулира биологичния часовник, премахва тревожността и подобрява настроението.

Продуктът е напълно безопасен и е с отлична поносимост, което го прави идеален за продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди лягане.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: