уринарна инконтиненция, менопауза
Време за четене: ... минути

Уринарната инконтиненция (изпускане на урина) е невъзможността за контрол на уринирането и неволево изпускане на урина. Това е често срещано състояние, което се наблюдава и при двата пола, но засяга предимно жените в менопауза.

Уринарна инконтиненция, дължаща се на намалено количество естрогени през менопауза

Промените, които настъпват в организма на жената по време на менопауза могат да доведат до проблеми с пикочния мехур и поява на уринарна инконтиненция. Както знаем, при настъпване на менопаузата нивата на естрогените спадат. Намаленото им количество може да стане причина за отпускане на тазовите мускули, отговорни за поддържането на пикочния мехур и това да доведе до неволно изпускане на урина.

Видове уринарна инконтиненция и проблеми с пикочния мехур през периода на менопауза

По-често срещаните проблеми с уринирането, които се наблюдават при жените в менопауза са:

Banner shop

Стрес инконтиненция – наблюдава се, когато коремното налягане се повиши при кихане, кашляне или вдигане на по-тежки предмети.

Болезнено уриниране – често жените в менопауза са засегнати от уринарни инфекции, които са причина за появата на парене и болка при уриниране.

Никтурия (зачестено нощно уриниране)

Императивна инконтиненция – сигналът за нужда от уриниране идва много бързо и жените трудно успяват да стигнат до тоалетната. Повечето от тях описват позива за уриниране като нетърпим.

Кои са другите възможни причини за уринарни проблеми при жените в менопауза?

Възможно е менопаузата да не е единствената причина за поява на проблеми с пикочния мехур. Други често срещани състояния през този период, водещи до уринарна инконтиненция са:

– инфекции на пикочните пътища
– прием на медикаменти
– диабет

Избегнете риска от поява на уринарна инконтиненция през менопаузата

Някои промени в начина на живот могат значително да помогнат на жените в менопауза:

Обърнете внимание какво пиете – при консумирането на кафе, чай или алкохол пикочния мехур се пълни доста по-бързо и това може да влоши състоянието.
Стегнете мускулите на таза – повече физически упражнения могат много да ви помогнат в тази насока.
Поддържайте теглото си в норма – излишните килограми водят до допълнително напрежение в пикочния мехур.
Приемайте фитоестрогени (естествени аналози на естрогените) – жените в менопауза, които искат да избегнат появата на уринарна инконтиненция е добре да се доверят на природни продукти, набавящи необходимото количество фитоестрогени на организма. Всички жени могат да се доверят на естествения продукт Феминорм/Feminorm®, съдържащ комбинация от мощни фитоестрогени за компенсация на естрогенния дефицит през периода на менопауза.
При по-тежките менопаузални смущения се препоръчва Феминорм Дуо/Feminorm® Duo – комбинация от два мощни фитоестрогена.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: