жена в напреднала възраст
Време за четене: ... минути

Жена в напреднала възраст (постменопаузална жена), която не спазва редовен график за сън, е в риск от депресия и тревожност. Това важи дори в случаите когато сънят е с нормална продължителност. Заключението е публикувано в онлайн изданието на сп. Sleep Health.

Жена в напреднала възраст и нуждата от график за сън

Изследователите анализират модела на сън и оценяват психическото здраве на близо 1200 постменопаузални жени на средна възраст от 65 години.

Резултатите изненадват силно учените.

Banner shop

Оказва се, че жените със средна точка на съня между 2 и 4 сутринта имат 72% по-висок риск от значителна депресия.

Тук отваряме една скоба. Средната точка на съня е по средата между времето за лягане и събуждане. Тя е определяща за това дали човек е „сова“ (т.е. активен сутрин), или „чучулига“ (активен вечер). Ако средната точка на съня е преди или в 3:30 часа, човек е „чучулига“, а ако е след или в 5:30 часа – то тогава той е „сова“.

Всеки час, с който участничките променят графика за сън, увеличава опасността от значителна депресия с 68% и от значителна тревожност с 62%.

Впечатление прави, че по-нередовен график за сън имат чернокожите жени и азиатките (китайки и японки).

Проучването не търси причинно-следствена връзка между графика за сън и настроението

„Не изключваме възможността изследваните жени със симптоми на депресия да са имали различен график за сън поради влошеното психическо състояние“. Коментарът е на Лесли Суонсън, доцент по психиатрия в Мичиганския университет в гр. Ан Арбър, САЩ, и съавтор на проучването.

Изследователите уточняват, че са необходими повече изследвания, които да докажат причинно-следствената връзка между съня и настроението, особено при жени в постменопауза. „С напредване на възрастта жените по-често имат нередовен график на сън. Сред потенциалните причини за това са пенсионирането и стареене на онези части от мозъка, които контролират времето за сън“, посочва Суонсън.

Още една възможна причина за нередовен график за сън при жена в напреднала възраст и решение на проблема

Спадът в нивото на естрогените също е в състояние да разстрои съня на постменопаузалните жени. Когато това е причината за проблема, наши специалисти по женско здраве препоръчват Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night. Формулата съдържа пълна комбинация от двата най-мощни естествени фитоестрогена и психичния хармонизатор мелатонин. Всяка растителна капсула съдържа стандартизирани екстракти от Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg, Сребърна свещичка (Cimicifuga) 30 mg и мелатонин 1 mg. Съставките взаимно се допълват.

Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс и нормализират менопаузалните смущения, особено безсънието и тревожността.

Мелатонин поддържа цикъла сън/бодърстване, регулира биологичния часовник, подобрява настроението и премахва безпокойството.

Приемът помага при менопауза с изразени симптоми на безсъние, тревожност и депресия.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Наличен е в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: