мелатонин менопауза
Време за четене: ... минути

Хормонът мелатонин притежава завидни качества, от които жените в менопауза могат да се възползват. Научете повече за тях в следващите редове.

Регулиране на циркадните ритми и подобряване на съня

Мелатонинът е известен най-вече със своите ефекти върху продължителността и качеството на съня. Той регулира човешкия биологичен часовник за нормализиране на цикъла сън-бодърстване. Оказва съществено влияние върху качеството на съня, като улеснява заспиването, редуцира нощните събуждания и удължава продължителността на дълбокия сън. Така спомага и за овладяване на сънливостта и умората през деня.

Освен със смущенията на съня, мелатонинът е свързан и с женските репродуктивни функции. Нивата му в организма естествено намаляват с напредване на възрастта. Този спад е най-осезаем при навлизане в пременопауза. Именно през този период жените започват да изпитват различни вазомоторни симптоми (горещи вълни, нощно изпотяване, сърцебиене), които причиняват нарушения на съня. Поради това учените смятат, че хормонът играе роля в менопаузалния преход. Приемът му под формата на суплемент съдейства за балансиране на нарушените хормонални ритми, облекчавайки симптомите на менопауза, свързани със съня.

Banner shop

Мощен антиоксидантен ефект

Мелатонинът е силен антиоксидант, който защитава клетките в цялото тяло от увреждане. Последни проучвания сочат, че мелатонинът проявява антиоксидантен ефект и върху нервните клетки. Приемът му би забавил или предотвратил когнитивно увреждане и проблеми с паметта. Рисковете от често забравяне, „мозъчна мъгла”, трудно концентриране и нарушения на паметта се увеличават с напредване на възрастта. Често от тези смущения страдат менопаузалните жени.

Укрепване на имунната система

Една от връзките, които учените правят, е отношението на мелатонина към функционирането на имунната система. Счита се, че той помага за регулиране на противовъзпалителните и антиоксидантните реакции, и намалява окислението на имунните клетки. По този начин съдейства за подобряване на съпротивителните сили на организма.

Профилактика на остеопороза – важна полза от приема на мелатонин в периода на менопауза

Все повече научни данни показват, че мелатонинът може да участва в поддържане на костния метаболизъм. Намаляването на нивата на мелатонина с напредване на възрастта се счита за критичен фактор за загуба на костна маса и развитие на остеопороза. Серумните нива на хормона могат да служат като биомаркер за ранно откриване и профилактика на остеопороза. В сравнение с конвенционалните антиостеопорозни медикаменти, които предимно инхибират загубата на костна маса, мелатонинът едновременно потиска загубата на костна маса и насърчава формирането на костта. Предвид различните действия на мелатонина върху костния метаболизъм се смята, че той може да се използва като средство за профилактика и допълващо лечение на остеопороза.

Прием на мелатонин, в комбинация с фитоестрогени за подпомагане на женското здраве в периода на менопауза

Мелатонинът е важна част от сложната циркадна система, която оказва влияние върху множество функции в организма. Хормонът показва изключителни ползи за женското здраве в периода на менопауза, свързани с овладяване на нарушенията на съня и пряк ефект върху хормоналния дисбаланс. Приемът му е особено благоприятен за облекчаване на менопауза с изразено безсъние, повишена тревожност и депресивни състояния. Съчетаването му с фитоестрогени оказва сингергичен ефект за възстановяване на хормоналното равновесие в женския организъм и овладяване на менопаузалните смущения.

Висококачествена натурална комбинация от два мощни фитоестрогена и психичния хармонизатор мелатонин, ще откриете във Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Продуктът е специално разработено средство за осигуряване на нужните компоненти за добро женско здраве в периода на менопауза. Приемът му е особено подходящ в текущите условия на пандемия, поради ефекта за преодоляване на безсънието и тревожността. Високият му профил на безопасност гарантира продължителна употреба без рискове за здравето.

borola
Сподели: