промени при менопауза
Време за четене: ... минути

В женското тяло настъпват редица промени при менопауза като главния „виновник“ за всички тях е един – хормоналният дисбаланс. Климактериумът настъпва в резултат на преустановената яйчникова функция, като за навлизане в същинска менопауза говорим, когато менструацията отсъства за повече от 12 последователни месеца. Симптомите, които съпровождат този преход на организма, варират по вид и тежест при всяка жена. Но най-разпространените оплаквания сред дамите са горещи вълни, нощни изпотявания, вагинална сухота, нежелано напълняване и честа смяна на настроението. Те могат значително да влошат качеството на живот при дамите. Ето защо е време да поемем нещата в свои ръце! В следващите редове споделяме полезни насоки, с които да улесним адаптацията на женския организъм към менопаузалните промени.

Възвръщане на здравия сън при менопауза

Според проучване, проведено във Великобритания, 8 от 10 жени в менопауза страдат от нарушения на съня. Постоянните колебания на телесната температура са сериозна предпоставка за нощно изпотяване и чести събуждания, които значително понижават качеството на съня. За да избегнем будуването нощем, е важно на първо място да овладеем горещите вълни.

Ето нашите препоръки за здрав сън при менопауза:

Banner shop
  • Поддържайте оптимална температура в спалнята (около 24 градуса)
  • Вземете хладен душ или вана преди лягане
  • Изберете спално бельо от естествена материя (памук или лен)

В допълнение съветваме дамите да обърнат внимание на храненето. Има продукти, които биха могли да облекчат горещите вълни и си струва да бъдат добавени в менюто при менопауза. Такива са „охлаждащите храни“ като моркови, диня и краставица и продуктите, богати на фитоестрогени, които се борят с хормоналния дисбаланс. Такива са соя, овесени ядки, горски плодове, ленено семе и др.

Упражнения срещу характерните промени при менопауза

Упражненията са чудесен начин за облекчаване на неприятните менопаузални симптоми. От една страна физическата активност спомага за регулиране на телесното тегло и по този начин подпомага костното и ставното здраве. А от друга – тренировките са отлично средство за справяне със стреса и подобряване на настроението при менопаузалните дами. Тъй като психическото здраве на жените също е изложено на прицел през този деликатен етап от живота, особено подходящи са практиките за релаксация и дълбоко дишане. Ако все още не сте открили любимата физическа активност, тук споделяме няколко подходящи опции за спортуване при менопауза.

Справяне със сексуалните промени по време на климакс

Спадът в нивата на естроген при жените определено може да доведе и до намалено сексуално желание и удоволствие при полов контакт. Нещо повече – част от дамите в критическа възраст споделят за болка по време на секс, която обикновено е породена от вагинална сухота. Обяснението за тази неприятна тенденция е, че естрогенът регулира естественото овлажняване и поддържа еластичността на влагалището. За да си възвърнат удоволствието от секса, менопаузалните дами могат спокойно да включат в интимния си живот използването на лубриканти и прием на природни продукти за по-добро преживяване в леглото като Камагра / Kamagra®.

Овладяване на първопричината за всички промени при менопауза

Най-успешната стратегия за по-лек преход към менопауза е възвръщането на баланса в женското тяло. За целта дамите в климакс могат спокойно могат да се доверят на четирите основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Тайната за мощното действие на всеки един от тях са фитоестрогените в състава им. Тези вещества структурно и функционално наподобяват женските полови хормони естрогени. Фитоестрогените действат чрез селективно свързване със специфичните естрогенни рецептори, като стимулират активността им, но не потискат производството на собствени естрогени от женското тяло. При редовен прием хормоналните флуктуации и менопаузалните смущения се овладяват, а качеството на живот при дамите се подобрява. Всички продукти от едноименната серия са с отличен профил на безопасност и са подходящи за дълговременна употреба. Направете оптималния избор за вас в зависимост от вида и тежестта на менопаузалните оплаквания.

borola
Сподели: