менопаузата при жените
Време за четене: ... минути

Съществува негласно мнение, че менопаузата при жените е синоним на старост. Това обаче съвсем не е така. Убедете се сами в следващите редове, където Джен Гънтър призовава да не се гледа негативно на този период от живота. Тя е акушер-гинеколог с почти тридесетгодишен опит. Освен това е автор на „Манифест за менопаузата. Революционен наръчник, който развенчава митове и табута“, изд. „Либрос Купула“.

Менопаузата при жените – физиологичен и естествен етап от живота

„Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки. С течение на времето тези яйцеклетки намаляват и се изчерпват. Така че настъпването на менопаузата е неизбежно. Загубата на яйчниковата функция е съпроводена с намалено отделяне на естроген. Естрогенният дефицит, пък е причина за поява на редица оплаквания и рисков фактор за редица здравословни проблеми. Сърдечните заболявания, деменцията и остеопорозата са само част от заболяванията, които могат да бъдат провокирани от недостига на естроген“, информира д-р Гънтър. Тя припомня, че макар и понякога да е неприятен, менопаузалният период е напълно естествен. И което е по-важното – необходим. „Жената губи способността си да ражда години, дори десетилетия преди смъртта си. Това обаче съвсем не е случайно. Смята се, че менопаузата намалява рисковете за здравето, които повтарящите се бременности крият и за майката, и за децата“, посочва д-р Гънтър.

По думите на д-р Гънтър идеята допълва т.нар. „хипотеза на бабата“

Тя гласи, че жените, които вече не са в репродуктивна възраст, служат като подтик за продължение на потомството от техните синове и дъщери. Освен това тези жени все още могат да подпомагат своето репродуктивно наследство, като изхранват, обучават и се грижат за децата и внуците си.

Banner shop

Независимо, че краят на фертилния период не означава непременно старост много жени се плашат от настъпването му. Според д-р Гюнтер това е така заради появата на менопаузални симптоми като горещи вълни, проблеми със съня и вагинална сухота. Тя обаче припомня, че има ефективни и безопасни начини за лечение и профилактика на оплакванията.

Фитоестрогени за неусетно преминаване на менопаузата при жените

Наши изтъкнати гинеколози препоръчват на жените във и на прага на менопауза прием на естествени фитоестрогени. Това са вещества с природен произход, които структурно и функционално напомнят на женските полови хормони. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. В резултат хормоналният баланс се възстановяване и менопаузалните смущения се нормализират.

Специалистите у нас препоръчват на жените в преходния период към менопауза (пременопауза) с леки симптоми да се доверят на Феминорм / Feminorm®. Продуктът е най-пълният източник на фитоестрогени на българския пазар. Той съдържа четири изофлавона, докато соята и другите фитоестрогени – само два от необходимите изофлавони.

За жените в менопауза с по-тежки симптоми е предназначен Феминорм Дуо / Feminorm® Duo. Този двукомпонентен продукт осигурява на женския организъм тритерпенови гликозиди и други фитоестрогени, които засилват ефекта си. Това го превръща в най-мощният фитоестроген на нашия пазар.
И двата продукта са напълно безопасни.

borola
Сподели: