Нередовният цикъл
Време за четене: ... минути

Нередовният цикъл е често срещан проблем сред девойките. Специалистите алармират, че не бива да го пренебрегваме, а своевременно да се заемем с разрешаването му. Преди да пристъпим към конкретни действия обаче, е нужно да разберем на какво се дължи това смущение в менструацията. Причините са изключително разнообразни, но в тази статия ще обърнем внимание само на най-често срещаните.

Нередовен цикъл – на какво се дължи?

Емоционален дисбаланс

Все още неукрепналата психика на младите момичета е особено уязвима от фактори като стрес и безпокойство. Когато натрупването им надвиши поносимостта на нервната система, се стига до състояние известно като “емоционална умора”. Тя от своя страна е сигурна предпоставка за появата на емоционален дисбаланс. В резултат на това често се стига до хормонални нарушения, включително и нередовен цикъл.

Хормонален дисбаланс

Колебанията в нивата на най-важните хормони в женското тяло – естроген, прогестерон и андроген – води до редица смущения в менструацията, сред които и нередовен цикъл.

Banner shop

Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е сред най-срещаните хормонални нарушения в гинекологичната практика. Освен смущения в менструалния цикъл при него се наблюдават засилено окосмяване и наднормено тегло. Симптомите започват през късния пубертет и съвпадат с началото на сексуалната активност при момичетата.

Други здравословни проблеми

Нерядко причина за нередовния цикъл са неправилната функция на щитовидната жлеза или диабет.

Методи за овладяване на нередовния цикъл

Справянето с нередовния цикъл е строго индивидуално и зависи от причината, провокирала появата му. Гинеколозите съветват момичетата, които страдат от това нарушение в менструацията, незабавно да потърсят квалифицирана помощ. В случай че нередовният цикъл е провокиран от емоционален дисбаланс, те могат да се опитат да си помогнат сами, като се стремят да водят по-спокоен начин на живот.

Още един ефективен метод в борбата с нередовния цикъл

Феминорм/Feminorm® е изцяло природен продукт с доказано действие при смущения в менструалния цикъл при девойки. Продуктът съдържа фитоестрогени, които структурно и функционално силно наподобяват женските полови хормони. Те се свързват селективно с естрогенни рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производство на естрогени в организма. Приема се по 1 капсула сутрин и вечер и е практически безвреден.



borola
Сподели: