нарушения в менструацията
Време за четене: ... минути

Жените с високо ниво на стрес през пандемията от ковид-19 са двойно по-уязвими от нарушения в менструацията. За сравнение служат жените с ниско ниво на стрес.

Заключението е на изследователи от Питсбъргския университет в САЩ. Резултатите от работата им са публикувани в списание Obstetrics & Gynecology.

Нарушения в менструацията от високи нива на стрес през пандемията – повече за проучването

„Още в началото на пандемията мои приятелки и познати споделиха, че забелязват промени в месечния цикъл. Веднага се усъмних, че това се дължи на стреса. Знаете колко стресиращо подейства на всички спирането на света по време на пандемията. От тук дойде и идеята за проучването“. Коментарът е на водещата авторка на изследването д-р Мартина Анто-Окра. Тя е преподавател в Медицинския факултет на Питсбъргския университет.

Banner shop

Заедно с колегите си д-р Анто-Окра съставя въпросник. Той касае нивата на стрес през пандемията и промените в менструалния цикъл в периода март 2020-май 2021 г. Въпросникът се попълва онлайн, което позволява да достигне до разнообразна група от хора. Изследователите ограничават извадката само до индивиди на възраст между 18 и 45 години, които се идентифицират като жени и не приемат хормонални контрацептиви.

Резултатите са интересни

От 354 жени, които са попълнили въпросника, 10,5% съобщават за високо ниво на стрес. Изследователите установяват, че именно този процент жени по-често споделят за промени в продължителността на менструалния цикъл и на менструалното кървене. Резултатите се запазват дори след като учените вземат предвид променливи като възраст и тегло, които биха могли да повлияят.

Близо 12% от участничките споделят за промени в основни характеристики на менструалния цикъл. Учените посочват това като повод за притеснение. „Менструалният цикъл е отражение на здравословното състояние на жената. Нарушенията в него могат да повлияят негативно на плодовитостта, психичното и сърдечно-съдовото здраве здраве. А в крайна сметка всичко това може да доведе до напрежение между партньорите“, посочва д-р Анто-Окра.

Решението при нарушения в менструацията вследствие на стрес през ковид пандемията

Феминорм / Feminorm® е продукт, препоръчван от водещи български гинеколози при менструални смущения. Той съдържа четири изофлавона (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин). Това го превръща в най-пълния източник на естествени фитоестрогени на пазара у нас. Попадайки в организма, фитоестрогените (растителни аналози на естрогена) се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и овладяване на менструалните нарушения.

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост. Не потиска производството на собствени естрогени от организма. За постигане на оптимални резултати е желателен продължителен прием. Подходящ и в периода на пременопауза. Предлага се в аптечната мрежа в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има промоционални предложения.

borola
Сподели: