симптомите на менопаузата
Време за четене: ... минути

За интензивността на симптомите на менопаузата може да се съди по продължителността на менструалния цикъл. Това установява изследване, публикувано в онлайн изданието на сп. Menopause на 24 август 2022 г. Негов автор е Лидия Мингес-Аларкон от Медицинския факултет на Харвардския университет и Женската болница в Бостън, САЩ.

Симптомите на менопаузата и менструалния цикъл

„Менструалният цикъл е маркер за здравословното състояние на жената. Според резултатите от изследването продължителността му е индикатор за тежестта на менопаузалните симптоми“. Коментарът е на д-р Крисандра Шуфелт, председател на Северноамериканското общество по менопауза (NAMS). Именно тя оповестява публично данните от проучването.

Изследваните жени са над 600. При анализа на данните учените констатират, че е много вероятно дамите с по-кратък менструален цикъл (под 25 дни) да имат повече менопаузални симптоми. В допълнение при тях менопаузата може да настъпи по-рано сравнено с жените с нормален менструален цикъл (от 26 до 34 дни). Те са и в по-висок риск от проблеми със съня, сърдечни неразположения и депресивни състояния в средната възраст. И накрая, обикновено имат по-малко деца.

Banner shop

Като често срещани рискови фактори за основните менопаузални симптоми изследователите посочват възраст, етническа принадлежност, тегло, тютюнопушене и физическа активност.

Тук е мястото да кажем, че в проучването има и някои противоречиви данни

Така например кратката продължителност на менструалния цикъл и нередовният цикъл са свързани с намален риск от депресия при китайките. Същите тези фактори обаче предполагат по-висока опасност от депресивни състояние при французойките в постменопауза (периодът след менопауза).

Д-р Мингес-Аларкон подчертава, че проучването показва само корелация между менструалния цикъл и тежестта на менопаузалните симптоми, а не причинно-следствена връзка. Ето защо тя и колегите ѝ настояват за провеждане на по-задълбочени проучвания, с помощта на които да установят механизмите в основата на всичко това.

Симптомите на менопаузата може и да са тежки, но това не бива да плаши жените

Насреща е Феминорм Дуо / Feminorm® Duo. Това е най-мощният фитоестроген на българския пазар.

Формулата представлява комбинация от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) и корени на Сребърна свещичка (Cimicifuga). Освен изофлавони продуктът съдържа тритерпенови гликозиди и други фитоестрогени, които засилват ефекта си.

Попадайки в организма, естествените фитоестрогени оказват мощно синергично действие върху хормоналния баланс на менопаузалните жени. Свързват се със специфичните естрогенни рецептори и стимулират тяхната активност, без да понижават производството на собствени естрогени. Нормализират силните менопаузални оплаквания и повишават качеството на живот на жените.

Желателен е по-продължителен прием за постигане на най-добри резултати. Поносимостта е отлична. Не крие риск за здравето. Дозира се по 1 капсула два пъти дневно, след хранене.

Продуктът се предлага в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: