симптоми на перименопауза
Време за четене: ... минути

Честа смяна на настроението, горещи вълни и нередовен цикъл са симптоми на перименопауза и могат да бъдат много неприятни и объркващи за една жена. Не се притеснявайте, това е абсолютно нормален преход на тялото към така наречената същинска менопауза. Най-често това се случва при жени около 40-годишна възраст, но някой промени могат да се забележат и в средата на 30-те години. Състоянието е свързано с редица хормонални промени, съпътствани с различни симптоми. Ето кои са те и как можете да се справите с тях естествено и напълно безопасно.

Често срещани симптоми на перименопауза при жените

След като жената премине през 12 последователни месеца без цикъл, настъпва същинската менопауза, която бележи края на репродуктивните години. Етапът преди това – перименопауза е свързан с намаляване на секрецията на женските полови хормони – естроген и прогестерон. Това от своя страна води до различни физически и психологични проявление, като при едни жени симптомите може да са незабележими, а при други трудни за овладяване.

Най-често срещаните симптоми на перименопаузата са:

Banner shop
  • Топли вълни
  • Нередовен цикъл
  • Безсъние
  • Честа смяна на настроението
  • Проблем с паметта и концентрацията
  • Сухота във влагалището

Ако разпознавате някои от тях и смятате, че сте точно в този преходен период има няколко лесни стъпки, които да предприемете и да подобрите качеството си на живот.

Женшен – успокояващо средство при симптоми на перименопауза

Женшенът е известен със своите ползи в различни направления. Въпреки, че няма точно отношение към горещите вълни например, смлян или на под формата на чай той се използва като успокоително в Азиатските страни. Затова и редовната му консумация може да намали стреса и да подобри качеството и продължителността на съня по време на перименопауза.

Йога и медитация помагат по естествен начин за преодоляване на част от симптомите на преходния период

Тревожността и лошото настроение често са свързани с перименопаузата, а йога е доказано добър метод за справяне с тези състояния. Редовната практика на йога и медитация успокояват дишането, оказват влияние на горещите вълни и помагат при стрес и безсъние. Можете да практикувате през целия ден, когато усетите напрежение, на различни места, тъй като не се изискват специални ресурси за това.

Фитоестрогените имат отношение към симптомите на перименопауза

Фитоестрогените са съединения, които не се синтезират в човешкия организъм, а се срещат в определени храни и растения. Характерно за тях е, че те наподобяват женския полов хормон – естроген, структурно и функционално. Повлияват горещите вълни, могат да предотвратят загубата на костна маса и да намалят нервното напрежение. Получават се чрез екстракция от растителни продукти, а сред най-значимите фитоестрогени за изофлавоните.

Могат да се приемат под формата на хранителни добавки или при консумирането на богати на фитоестроген храни като:

  • Ядки и семена ( бадем, орехи, ленено семе)
  • Плодове (ягоди, боровинки и ябълки)
  • Натурални масла като зехтин
  • Зърнени култури (овес, пшеница и ечемик)

Продукт с фитоестрогени за овладяване симптомите при перименопауза безопасно и естествено

Феминорм / Feminorm® е изцяло натурален продукт, който компенсира успешно намалените нива на естроген, характерно за периода на перименопауза, естествено и напълно безопасно. Продуктът съдържа най-мощните фитоестрогени и спомага за намаляване на леките менопаузални смущения. Оказва благоприятен ефект върху функцията на женската половина система и менструалния цикъл. Иновативната форма VGcaps (растителни капсули) може да се приема от вегетарианци, вегани и хора, които постят. Дозира се по 1 капсула до три пъти дневно, след хранене.

Можете да го намерите в аптеките в страната или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: