Ставни болки менопауза
Време за четене: ... минути

Неприятните ставни болки често съпътстват периода на настъпване на менопауза при дамите. Практиката показва, че болките през климактериума се появяват най-вече в ставите на коленете, ръцете и гръбначния стълб. Своевременното овладяване на тези симптоми може да помогне да се избегнат по-сериозни заболявания като остеопороза и остеортрит. В следващите редове споделяме повече за костното здраве при менопаузалните жени.

Причини за болки в ставите

Процесът на естествено стареене обикновено е свързан с появата на болка и скованост в ставите и костите. С възрастта, хрущялите започват да се износват, ставите могат да се възпалят, подуят, да станат по-крехки и болезнени. Но конкретно при жените освен напредването на възрастта, влияние оказва и навлизането в климактериум. Този период от живота на дамите е свързан с редица физиологични промени, породени от спад в нивата на женските полови хормони – естрогени. По време на прехода към менопауза запасите от естроген започват прогресивно да намаляват и вследствие на това костната система отслабва. Постепенно започва да се наблюдава и загуба на костна плътност. Естрогенът участва и в регулирането на течностите в организма, именно затова по време на менопауза жените често се оплакват от задържане на вода и отоци около ставите.

Препоръки за превенция на ставни болки при навлизане в менопауза

  • Прием на калций, витамин D и магнезий
  • Умерена физическа активност
  • Поддържане на здравословно тегло

Калцият е важен елемент за поддържане на костната плътност. Витамин D подпомага усвояването на калция от организма. Ето защо е необходимо да се засили приемът му през менопаузата. Магнезият също поддържа състоянието на костната и нервната система, а също и кръвното налягане. Ползите от редовния прием на магнезий включват и позитивни ефекти върху мускулните функции.

Banner shop

Физическата активност подпомага мускулно-скелетната система и допринася за защита от заболявания като остеопороза. Костите реагират на упражненията, като образуват нови, по-плътни и силни костни клетки. Подходящи активности са енергичното ходене, танцуването, карането на велосипед.

Загубата на излишно тегло намалява напрежението върху ставите, както и подпомага подобряването на общото здравословно състояние.

Специалистите препоръчват на менопаузалните жени да се погрижат за здравето на костите и ставите чрез прием на…

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo – изцяло природен продукт за превенция на ставни болки и остеопороза. Съдържа два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Фитоестрогените влияят благоприятно на костната тъкан и подпомагат усвояването на калция. Витамин D подобрява мускулния тонус и допълнително усилва абсорбцията на калций. Съставките са съчетани така, че взаимно да допълват и усилват своето действие. Продуктът се прилага успешно за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения. Редовният му прием води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на редица менопаузални смущения. Напълно безвреден е и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием.

borola
Сподели: