жени след менопауза остеопороза
Време за четене: ... минути

При жени след менопауза нараства рискът от развитие на остеопороза. Водеща причина за това са хормоналните промени, които настъпват в този период от живота на представителките на нежния пол. Следващите редове са насочени към костното здраве на менопаузалните дами.

Какво е полезно да знаят всички жени след менопауза за развитието на остеопороза?

Остеопороза е заболяване, което поразява всички кости на скелета и води до намаляване на тяхната плътност. Те стават крехки и лесно чупливи, което може да доведе до чести фрактури, дори и при незначителни травми. Честите усложнения при заболяването са породени и от факта, че остеопорозата протича без симптоми в началните стадии.

80% от страдащите от остеопороза са представителки на нежния пол. Специалистите са единодушни, че основната причина за това е намаляване на хормоналните нива, особено тези на естрогените, когато дамите преминават през периода на менопауза.

Banner shop

Естрогенът е женски полов хормон като една от функциите му е да укрепва костите. Ниските нива на хормона през климактериума пряко допринасят за постоянната загуба на костно вещество. С течение на времето това води до появата на остеопороза и остеопоротични фрактури.

Съвети за превенция на остеопороза

Превенцията за намаляване честотата на заболелите от остеопороза е нейната ранна диагностика. На жени в менопауза, които са рискова група за развитие на заболяването, се препоръчва своевременно да въведат следните промени в ежедневието:

Набавяйте си достатъчно калций и витамин D

Калцият е с ключово значение за костното здраве. Той поддържа здравината и плътността на костите. С малки промени в диетата може да си осигурите необходимия прием на този минерал. Включете в ежедневното меню млечни продукти, боб, леща, чия, бадеми, сардини и сьомга. Тъй като минералът се усвоява трудно, организмът се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций. Най-добрият начин да си го набавите е, като правите слънчеви бани по 15-20 минути дневно. Някои хранителни продукти също са източник на витамин D за организма, макар и в по-малка степен. Такива са яйца, по-мазна риба и зърнени култури.

Колкото по-рано спортът се превърне в част от живота ви, толкова по-късно ще започне процесът на стареене на костите

Когато практикувате физически упражнения, мускулатурата и костите се укрепват. Тренировките трябва да бъдат част от ежедневието на менопаузалните дами и да са съобразени с възрастта и общото състояние. За оптимален ефект се препоръчва комбинация между кардио и силови тренировки. При различните натоварвания костите абсорбират повече минерали, следователно стават по-плътни и здрави.

Елиминирайте рисковите фактори, които зависят от вас

Има редица лоши навици в ежедневието, които увеличават риска от развитие на остеопороза. За добро костно здраве специалистите съветват дамите в менопауза да се откажат от нездравословните привички като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кофеин, рафинирани захари и газирани напитки.

Природен продукт помага на жени след менопауза в профилактиката срещу остеопороза

За естествена превенция на остеопороза в менопаузалния период специалистите по женско здраве у нас препоръчват Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този природен продукт съдържа два мощни фитоестрогена (Червена детелина и Сребърна свещичка) и витамин D в активната си форма (холекалциферол). Фитоестрогените влияят благоприятно на костната тъкан и подпомагат усвояването на калция. Витамин D подобрява мускулния тонус и допълнително усилва абсорбцията на калция. Съставките са съчетани така, че взаимно да допълват и усилват своето действие. Продуктът се прилага успешно за ранна профилактика на остеопороза и при остеопения. Редовният му прием води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на редица менопаузални смущения. Напълно безвреден е и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием.

borola
Сподели: