ранно настъпване на менопауза
Време за четене: ... минути

При ранно настъпване на менопауза (преди 40 години) опасността от коронарна болест на сърцето се увеличава средно с 40%. Това става ясно от предварително проучване, представено на виртуалната Конференция по епидемиология, профилактика, начин на живот и кардиометаболитно здраве. Събитието е организирано от Американската кардиологична асоциация (AHA) в периода 20-21 май 2021 г.

Повече за връзката между ранно настъпване на менопауза и сърдечно-съдов риск според проучването

„Знаем от предишни изследвания, че жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от сърдечни заболявания в краткосрочен план. Не сме запознати обаче с дългосрочния риск при тези дами. Нито едно проучване досега не го е изследвало“, казва д-р Прия М. Фрини. Тя е водещ автор на проучването и стипендиант по кардиология във факултета по медицина към Северозападния университет в САЩ.

За да внесе яснота по въпроса за връзката на менопаузалния период със сърдечно-съдовия риск д-р Фрини и нейният екип анализират данните от 6 проучвания. Общият брой на участниците в тях е над 10 000. Изследваните лица са чернокожи и бели жени на възраст от 55 до 69 години. Данните съдържат информация за времето на настъпване на менопауза и появата на коронарна болест на сърцето. Жените с хирургична менопауза са изключени от анализа. Оценява се рискът от коронарна болест на сърцето през целия живот на участничките.

Banner shop

Сравнителният анализ показва, че…

  • рискът от преждевременна менопауза е по-висок при чернокожите жени, отколкото при белите (15,5% срещу 4,8%)
  • чернокожите и белите жени с ранна менопауза са средно с 40% по-застрашени от коронарна болест на сърцето от жени с естествена менопауза

Последният резултат е валиден, дори когато се контролират други рискови фактори за поява на сърдечно-съдови заболявания. Примери за такива са тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване.
„Резултатите от анализа категорично потвърждават връзката между ранна менопауза и коронарна болест на сърцето. Ето защо жените в менопауза преди 40-годишна възраст трябва да предприемат мерки за намаляване на сърдечно-съдовия риск“, казва д-р Фрини.

Надежден и безопасен помощник на жените при ранно настъпване на менопауза

Специалистите у нас препоръчват Феминорм/Feminorm® при ранна менопауза. Това е най-пълният източник на естествени фитоестрогени на българския пазар. Благодарение на оптималното количество от тези растителни аналози на естрогена, извлечени от екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense), той:

В допълнение продуктът понижава нивото на холестерола и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Няма данни за нежелани ефекти. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките или от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: