ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Натрупването на устойчиви органични замърсители в организма се свързва с настъпване на ранна менопауза при жените. Това гласи проучване, проведено от учени от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, САЩ. Как изследователите са достигнали до заключението и по какъв начин могат да се овладеят леките менопаузални смущения?

Кои химическите замърсители водят до ранна менопауза?

Устойчивите органични замърсители са токсични вещества, резултат от човешката дейност. Съдържат се в околната среда, продукти за лична хигиена, почистващи препарати и пластмасови изделия. Трудно се разграждат и имат способността да се натрупват в организма. Високият риск, който крият за здравето, подтиква членовете на американския научен екип, оглавяван от д-р Амбър Купър, асистент по акушерство и гинекология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, да проверят дали не са в основата на ранната менопауза. За целта те анализират данните от мащабно проучване за контрол на общественото здраве, събирани между 1999 г. и 2008 г. Сред 31 575 участници са и 1 442 менопаузални жени. Въз основа на концентрацията на специфични химически вещества, които могат да предизвикат сериозни увреждания в организма им, изследователите търсят причината за ранната менопауза. На обстоен лабораторен анализ са подложени диоксини и фурани (субпродукти на промишлени горива), фталати (химикали, които се използват за увеличаване на гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите, съдържащи се в пластмасова посуда, продукти за лична хигиена и козметика), полихлорирани бифенили (промишлени химикали, широко използвани за добавки към масла или работни течности в електрическо оборудване и хидравлична техника), феноли (основни замърсители на атмосферния въздух), органофосфорни пестициди (отровни химични съединения срещу вредители, получени по синтетичен път), повърхностно активни вещества (главната съставна част на всички миещи средства) и полициклични ароматни въглеводороди (вещества, образувани по време на непълното изгаряне на органични материали).

След дълги часове работа изследователите идентифицират 15 химикали – 9 полихлорирани бифенили, 3 пестицида, 2 фталата и 1 фуран, които са отговорни за появата на ранната менопауза и оказват негативно влияние върху функцията на яйчниците. „Химичните вещества, които причиняват ранна менопауза, повлияват неблагоприятно фертилните способности, влошавайки значително яйчниковия резерв. Обществото трябва да обърне специално внимание на този проблем“, алармира д-р Купър. Тя приканва храната да се претопля в стъклени съдове вместо в пластмасови, да се използва само натурална дермокозметика без вредни съставки и да се избягва употребата на агресивни почистващи препарати.

Banner shop

Възстановяване на хормоналния баланс в унисон с природата

Прекрасно допълнение към съветите на д-р Купър е приемът на фитоестрогени. Растителните аналози на основния женски полов хормон естроген са широко употребявани за възстановяване на хормоналния баланс. Пречистени до съвършенство, с най-високо качество и в оптимално количество тези натурални растителни съединения се съдържат в изцяло природния продукт Феминорм/Feminorm®. Всяка негова капсула доставя на организма 250 mg стандартизиран екстракт от Червена детелина (Trifolium pratense), който съответства на 20 mg изофлавони. Освен за регулиране на естрогенните нива редовният прием на Феминорм по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно след хранене допринася за превенция на остеопороза и подобрява еластичността на кръвоносните съдове.

borola
Сподели: